Франция може да осъди министър от кабинета „Орешарски“

Вторник, 04 Юни 2013 16:01 Публикувана в У нас Прочетена 804 пъти

Арх. Иван Данов, министър на инвестиционно проектиране в кабинета „Орешарски”, преди години е източил близо 15 000 евро от социалната система на Франция. Това е установил сайтът "Биволъ" в свое разследване.

Данов се е регистрирал в Бюрото по труда в Париж, след като загубил работата си в архитектурно бюро във Франция. Там работил през 2003-2004 г. В продължение на девет месеца – от октомври 2004 г. до юни 2005 г., той получавал помощи като безработен - по 60,03 евро на ден. Според закона във Франция всеки месец безработният трябва да декларира, че е на разположение и си търси работа. Той е длъжен да уведоми Бюрото по труда за отсъствие по-дълго от 7 дни, а ако остане в чужбина повече от пет седмици, автоматично трябва да бъде лишен от помощи.

В периода, в който е получавал компенсации обаче, Данов прекарал във Франция едва 17 дни. На 24 септември 2004 г. архитектът получил писмо от властите, с което е уведомен, че влиза в системата за безработни на 29 септември. Точно на тази дата той заминал обратно за България.

В края на октомври се явил на интервю за работа в Париж, където останал до 6 ноември. Върнал се във Франция на 29 март 2005 г. за четири дни и за още седем на 20 април.

През цялото това време арх. Данов работел в България, като започнал да преподава и в Университета на архитектура, строителство и геодезия. Справка във фирмените регистри показва, че на 10 март 2005 г. архитектът е регистрирал фирмата „Данов и партньори”. В официалната си автобиография той сам е посочил, че от 2005 г. е управител на фирмите „Данов и партньори” и „Данов дизайн”.

Според френските закони ако безработният започне работа – във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и да спре да получава помощи. За това престъпление се предвиждат 5 години затвор и 375 000 евро глоба, но заради миналата 5-годишна давност Данов не е заплашен с лишаване от свобода. Давностният срок за измамата обаче е 10 години и Франция може да го осъди да върне получените неправомерно пари заедно с лихвите и голяма глоба.

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 11:32
Влезте, за да коментирате