Кабинетът одобри подготовката на външен заем до 3.9 млрд. лв.

Сряда, 19 Март 2014 12:29 Публикувана в У нас Прочетена 812 пъти
Кабинетът одобри подготовката на външен заем до 3.9 млрд. лв. Снимка: архив.

Министерският съвет разреши на министъра на финансите да подготви емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари, съобщи пресслужбата на кабинета. Правителството упълномощи министър Петър Чобанов да проведе и преговори с избраните банки-мениджъри и с правния консултант, както и да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на емисията.

Преслужбата напомня, че чл. 68 от Закона за държавния бюджет за 2014 г. разрешава на Министерския съвет да поема външен държавен дълг в размер общо до 3.9 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута.Част от външното финансиране се предвижда да бъде използвано за рефинансиране на емитираните през 2002 г. глобални облигации за 1.086 млрд. долара, чийто падеж е през януари 2015 г.

Остатъкът, в комбинация с постъпленията от емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, ще се използва за погасяване на дългове, срокът за плащане на които изтича през тази година и за покриване на планирания бюджетен дефицит през 2014 г.

Министерството на финансит вече избра за посредници банките JP Morgan, Citibank и HSBC.Консорциумът от тях предстои да проведе консултации, в резултат на които ще се определи валутата, в която ще бъде емисията, матуритетът й и най-подходящият момент за пускането й на пазара.

Последно променена в Сряда, 19 Март 2014 12:37
Влезте, за да коментирате