Главният секретар на МВР намери виновни за случая в Лясковец

Сряда, 19 Март 2014 17:00 Публикувана в У нас Прочетена 950 пъти

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че акцията в Лясковец се е провалила, но причина станали своеволни действия на местни полицаи. Той се закани, ще има уволнени.
Пред депутатите от вътрешната комисия Лазаров твърди, че двама служители на МВР, които са снимали къщата на Петко Петков, издали операцията и баретите попаднали в засада.

Лазаров разказа, че след като вече веднъж на 7 март кооперацията е била заснета, за да подготвят командосите по-добре действията си, без да имат разпореждане от свой началник, на 13 март (операцията се проведе на 14 март призори - б.р.) двама цивилни служители от търновската полицейска дирекция отишли отново да снимат.
"Той ги забелязва и се скрива. После същите осъществяват на улицата пред къщата контакт с полицейски патрул - там са си живели така - винаги е имало патрул между къщата и училището, за да не стреля Петков по децата. Един от цивилните дава камерата на униформен и му разпорежда да снима. Той влиза вътре, звъни на вратата и в това време снима - трудно обясними действия. Признавам - акцията е провалена", заключи главният секретар.

Той бе категоричен, че действията на двамата служители са абсолютно своеволни и подчерта, че след като са разбрали, че Петков ги е забелязал, не са докладвали на началниците си. Не го съобщили и на СОБТ, където изпратили записи.

Лазаров първо вметна, че един от цивилните полицаи преди време се е самопрострелял, като не било ясно дали пак не е извършвал някакви своеволни действия. По настояване на Кирил Добрев от БСП след това главният секретар потвърди, че става дума за Павел Ангелов. По думите на Добрев той е бивш бодигард на Бойко Борисов.

Запитан дали не е възможно тези необясними действия да са саботаж, Лазаров отговори, че не може да каже такова нещо, само е видно е, че става дума за самоинициатива.

Той допълни, че, очевидно раздразнен, че полицаите го снимат, същия ден Петков казал на чистачката на училището, че утре взема пушката и ще избие децата. След това се подготвил и чакал баретите тежко въоръжен. С майка му дежурили през нощта през два часа и така им устроили засада.

Главният секретар каза, че няма други ранени, освен тримата, които са в болница. Над 30 барети са участвали в акцията.

Лазаров изреди какво е открито в дома на стрелеца - противогаз, шлифер с метални защити в предната част, на прозорците от стаите - радиаторна ламарина, прегради от стоманени пръчки, а входната врата - подсилена с пружина от легло, застопорена с дървени талпи.

Освен това - множество храни, дрехи, питейни запаси, лекарства, протеини и аминокиселини, L-карнитин, анаболи, стероиди, фенери, восъчни свещи, лампи и други предмети за оцеляване в екстремни ситуации.

Пред депутатите зам.-вътрешният министър Васил Маринов уточни как Петков се е сдобил с оръжия. Той бил ловец, но нито веднъж не е ходил на лов. Така обаче получил разрешително още през 2006 г., което е удължено до 2012 г., и си купил ловни автомати.

В отговор на въпрос Маринов увери, че не само, че ще има оставки, но ще има уволнени в ОДП-Велико Търново заради провала на операцията.

Последно променена в Сряда, 19 Март 2014 19:58
Влезте, за да коментирате