Цветанов се жалва в Брюксел

Вторник, 04 Юни 2013 17:54 Публикувана в У нас Прочетена 971 пъти

Есквътрешният министър Цветан Цветанов се е оплакал на германския евродепутат Михаел Галер за драстичните промени в България и политическата чистка, започнали от първия ден в МВР след поемането на властта от коалицията БСП, ДПС и националистите от „Атака“.

Зам.-председателят на ГЕРБ провежда серия от срещи с евродепутати от Групата на Европейската народна партия. Той запознава събеседниците си с обстоятелствата около парламентарните избори у нас и актуалната политическа обстановка. Според него изваждането на ГДБОП от структурите на МВР води до освобождаване от парламентарен контрол и отчетност пред обществото.

Галер е коментирал, че новото българско правителство е на път да извърши безпрецедентен акт със смяната на системата в МВР. Той изразил безпокойство, че предприетите реорганизации в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и сигурността на целия Европейски съюз, се посочва от пресцентъра на ГЕРБ.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер утешил Цветанов, че е респектиран от успехите, постигнати в борбата срещу организираната престъпност при управлението на ГЕРБ и че изцяло го подкрепя."Видно е, че Тройната коалиция дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009", отбеляза Вебер.

"Европа трябва да се замисли, дали да инвестира в региона, когато голяма част от европейските средства биха могли да попаднат в нечисти ръце, или да не бъдат използвани по предназначение", каза още германският евродепутат.

Френският евродепутат Вероник Матъо - координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в комисията за организираната престъпност и прането на пари,била категорична, че не трябва да се допуска обезсмисляне на направеното досега в системата на сигурността. Според нея предприетите промени в МВР ще доведат до неефективност в контрола и борбата с организираната престъпност. "Атакуват ви, защото имахте успех в тази борба и сега искат да ви унищожат политически. Оздравихте част от съдебната система, засилихте функционирането на ГДБОП в консултации с евроатлантитеческите партнъори.

Трябва да се устои на този натиск, за да не се разпространи заразата на организираната престъпност в цяла Европа", е цитирана да казва Матъо.
И тримата евродепутати смятат за необходимо да бъдат информирани всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се, както и да се предизвика дебат в Европейския парламент. Те обещаха да алармират колегите си от ЕП за тревожната ситуация в България, свързана със законодателните предложения в областта на сигурността, които могат да доведат до тежки санкции от страна на ЕК, а така също и до спиране на евросредства.
Цветанов се завръща тази вечер в София. Според неговото обещание и това на лидера Борисо веднага след това той ще се откаже от депутатския си имунитет и прокуратурата ще може да повдигне обвинение срещу Цветанов по СРС гейт. Появи се информация, че държавното обвинение може да поиска задържане под стража или сериозна сума за парична гаранция.

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 11:52
Влезте, за да коментирате