КСНС не призна референдума в Украйна, БСП с особено мнение

Понеделник, 24 Март 2014 18:55 Публикувана в У нас Прочетена 1195 пъти

България подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава референдума в Крим. Около това становище се обединиха се участниците в Съвета по национална сигурност с изключение на лидера на "Атака" Волен Сидеров.
"Република България действа като член на ЕС и НАТО, като отчита националния си интерес. България работи за това съюзът да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не признава резултатите от него", заяви президентът Росен Плевнелиев след четиричасово заседание на КСНС. 
Лидерът на партията Волен Сидеров напусна по-рано. Той се обяви срещу позицията в подкрепа на Украйна и заяви, че в докладите на разузнаването Русия е обявена за агресор.
Участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) призоваваха всички страни, които имат участие в кризата, да се въздържат от провокации и нарушаване на международното право. Общото становище е, че изпращането на мисия на ОССЕ в Украйна ще спомогне за мирно разрешаване на конфликта. 
България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, както и подписването на икономическата част след провеждане на свободни избори за президент. 
КСНС настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, включително и близо 300 000-дната българска общност, подчерта държавният глава.
Той допълни, че КСНС смята, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряването на интерконекторните връзки със съседните страни и газовите находища в Черноморския шелф са безалтернативен национален приоритет. 
Отправена беше препоръка изпълнителната власт да предприеме действия за недопускане нарушаването на енергийните доставки. 
КСНС препоръча на Министерския съвет при последващите дискусии в рамките на ЕС да аргументира българската позиция, отчитайки всички рискове за България, включително и икономическите, свързани с развитието на кризата.
Засега не е воден дебат в ЕС за компенсационни мерки при втвърдяване на санкциите срещу Русия, каза премиерът Пламен Орешарски.
От името на БСП се изказа зам.-председателят Янаки Стоилов, тъй като Сергей Станишев е на конференция в Йордания за арабския свят. Стоилов изрази особено мнение, като подчерта, че благодарение на неговото категорично настояване е била включена точката за аргументация на националната позиция в рамките на ЕС, като се отчита спецификата ни в ЕС като славянска и православна страна. 

Последно променена в Понеделник, 24 Март 2014 19:10
Влезте, за да коментирате