ДПС постави в шах БСП след кафето в Кърджали

Сряда, 26 Март 2014 07:22 Публикувана в У нас Прочетена 960 пъти

ДПС демонстративно заяви, че се отказва от трети човек в Централната избирателна комисия (ЦИК) и няма да внася промени в Изборния кодекс. В БСП все още умуват как да излязат от ситуацията в очакване на лидера си Сергей Станишев, който е Йордания, за да решат как да постъпят, но не се очакват да правят резки движения.


Скандалът се разрази заради различното тълкуване на текст в Изборния кодекс – дали партийните квоти в ЦИК важат за цялата 19-членна комисия или само за редовите членове, извън четиричленното ръководство. Президентът Росен Плевнелиев защити тезата, че разпределянето на местата трябва да важи за цялата ЦИК и на тази база определи на ГЕРБ 7 членове в комисията и 2-ма на ДПС, докато управляващите твърдяха, че ГЕРБ трябва да остане с 6 представители, а ДПС да вземе 3.


След уговорена през медиите среща на лидерите на ДПС и ГЕРБ - Лютви Местан и Бойко Борисов в събота в Кърджали, в понеделник двамата разговаряха по казуса ЦИК и с президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков. Посланията след него бяха, че ще се върви към промяна в Изборния кодекс, с която да се увеличи съставът на ЦИК на 20 членове и така ДПС да получи третото си място. Движението обаче не пожела да стане вносител на промяната, а разчита коалиционният партньор да върне жеста. След среща при председателя на парламента Михаил Миков такова съгласие не беше постигнато.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също потвърди пред "Медиапул", че ГЕРБ няма да внесе тази промяна, за да не се спекулира с близост между партията му и ДПС, но би я подкрепила, ако това направи БСП или пък се постигне съгласие по един представител от всички парламентарни групи станат вносители на поправката.


Социалистите имат проблем и с това как да постъпят  при гласуването днес на предложения от ГЕРБ зам.-председател на ЦИК Маргарита Златарева. ДПС вече обяви, че ще я подкрепи - както включването в дневния ред, така и самата номинация. БСП днес на два пъти се събра на заседание на групата, за да определи позицията си по този въпрос, но и до този час няма решение. Ако подкрепи кандидатурата - действа непоследователно, след като вече веднъж е гласувала "против" и би признала слабост в закона, ако пък е против - остава възможност за разширяване на мостовете между ДПС и ГЕРБ, хвърлени на срещата в събота в Кърджали.

Влезте, за да коментирате