Изявление на ръководството на ТЕЦ Варна, част от групата на ЧЕЗ в България

ТЕЦ Варна си търси 35,4 милиона лева неизплатени задължения от НЕК

С назначаването на всяко ново ръководство на НЕК се налага преговорите да започват отначало. Застрашени са работните места на повече от триста български енергетици
Неделя, 30 Март 2014 01:23 Публикувана в У нас Прочетена 871 пъти
След обявяването на факта, че ТЕЦ Варна е подал в ДКЕВР жалба срещу НЕК ЕАД, Петър Баран, член на УС на „ТЕЦ Варна“ ЕАД и главен оперативен директор на ЧЕЗ за България, заяви: „Очакваме от независимия регулатор своевременни стъпки, в съответствие с дадените му по закон правомощия, за предприемане, от страна на НЕК,  на адекватни действия за прекратяване на продължаващото нарушение и извършване на дължимите на ТЕЦ Варна забавени плащания“.    След обявяването на факта, че ТЕЦ Варна е подал в ДКЕВР жалба срещу НЕК ЕАД, Петър Баран, член на УС на „ТЕЦ Варна“ ЕАД и главен оперативен директор на ЧЕЗ за България, заяви: „Очакваме от независимия регулатор своевременни стъпки, в съответствие с дадените му по закон правомощия, за предприемане, от страна на НЕК, на адекватни действия за прекратяване на продължаващото нарушение и извършване на дължимите на ТЕЦ Варна забавени плащания“. Снимка: www.cez.bg

На 28 март 2014 г., ръководството на „ТЕЦ Варна“ ЕАД разпространи в публичното пространство изявление, в което изразява огромното си безпокойство от ставащото в отношенията между НЕК, електроразпределителните дружества и самата варненска топлоцентрала, която понася тежки удари от поведението на ръководството на НЕК. В изявлението се казва:

 

Силно сме притеснени от създалата се ситуация с високата задлъжнялост в българския енергиен сектор, която заплашва да декапитализира дружествата от групата.

„Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) системно просрочва задълженията си не само към „ЧЕЗ Електро България“ АД, но и към ТЕЦ „Варна“ ЕАД. От 2010 г. насам всеки месец има забавяне на плащанията към топлоелектрическата централа във Варна, като към 26.03.2014 г. просрочията възлизат на  27,3 млилиона лева, а заедно с лихвите сумата достига 35,4 милиона лева. Застрашени са и работните места на повече от триста български енергетици, а оттам и препитанието на повече от триста български семейства.

 

Неплащането на задълженията за доставена електрическа енергия затруднява оперативната работа на централата и не й позволява да извършва навреме плащанията към нейните служители, доставчици и контрагенти. За да изпълнява своята дейност, ТЕЦ „Варна“ ЕАД е принуждавана да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата. Дружеството приключи финансовата 2013-та година със загуба в размер на 67,6 милиона лева.

 

Водени от своята професионална отговорност многократно водихме разговори за възстановяване на плащанията от НЕК ЕАД към ТЕЦ „Варна“ ЕАД. За съжаление до настоящия момент не е постигнат ефект. Нещо повече, с назначаването на всяко ново ръководство на НЕК се налагаше преговорите да започват отначало.

 

С поредно писмо до НЕК ЕАД ги приканихме,  до 27.03.2014 г. да осъществи плащанията към ТЕЦ „Варна“ ЕАД. Със съжаление отбелязваме, че това не се случи. Следвайки възможностите, предвидени в нормативната рамка и регулаторните механизми, потърсихме решение чрез независимата ДКЕВР и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като принципал на НЕК ЕАД.

 

На 28.03.2014 г „ТЕЦ Варна“ ЕАД подаде в ДКЕВР жалба срещу НЕК ЕАД с искане за решение по възникналия спор.

 

ЧЕЗ купи 100% от ТЕЦ „Варна” през 2006 г. за 206 млн. евро и вложи близо 100 млн. евро в увеличение на капитала с 16%. През годините ТЕЦ „Варна“ редовно е доказала ключовата си функция за поддържане на баланса в електроенергийната система в страната. Значението на топлоелектрическата централа е изключително важно в ситуации на енергийна криза. Централата изигра решаваща роля за стабилността на енергийната система при спирането на доставките на руски газ през януари 2009 г., при удължения ремонт на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" през есента на 2010 г., както и по време на стачните действия на миньорите от "Мини Марица-изток" през януари 2012 г.“.

Влезте, за да коментирате