Борисов: При сегашните управляващи няма демокрация

Понеделник, 31 Март 2014 15:40 Публикувана в У нас Прочетена 696 пъти

Търся мнозинство, търся партньори в БСП, ДПС, за да променим няколко текста в Конституцията – да се намали броят на депутатите, да не могат да преминават депутати от една парламентарна група в друга, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след участието си във форума „Нова Конституция или реформи в действащата”, съобщи бТВ. Според него обаче това е трудна задача, тъй като днешните управляващи доказали, че у нас няма реална демокрация. „Демокрацията в България нито е победила, нито я има, констатира Борисов. Докато не съзрее демокрацията и институциите не престанат да се влияят от личности, по-добре прокуратурата да си стои в съдебната власт”.


Той обаче подчерта, че в случая не става въпрос за прелюдия към евентуална управленска коалиция в бъдеще. „Омръзна ми преди всички избори само мен да ме питат с кого ще правя коалиция - единственият, който досега не е правил коалиция”, допълни експремиерът.
Сценарий за Конституция би могъл да се осъществи най-рано след 5-6 години, смята Борисов. Той изтъкна, че за промяна на основния закон или текстове от него е важно да се открият 2-3 неща, по които може да се намери обединение сред партиите.


„Колегите от Реформаторския блок говорят за промяна в Конституцията, но трябва да се направи Велико Народното събрание, а за това са необходими 2/3 от народните представители. За да се промени Конституцията или текстове от нея, трябва да привлечем и убедим другите партии, че това е необходимо, за да се направи необходимият брой 2/3. Може би в някои оценки да сме крайни, но трябва да се намери необходимият баланс”, каза още Борисов.

Последно променена в Понеделник, 31 Март 2014 15:45
Влезте, за да коментирате