Помощник-държавният секретар на САЩ фокусира вниманието си върху корупцията

Понеделник, 31 Март 2014 22:38 Публикувана в У нас Прочетена 797 пъти

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд пристигна днес на официална визита в България. Тя се срещна поотделно с президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски. Трябва да сме сигурни, че тези, които ни управляват, представляват нашите интереси и са хората, които сме избрали, а не някои, които казват какво да се случва.Енергийната диверсификация е много важна, но имам и важно послание към българското правителство и българския народ, защото в света, в който живеем продължава да има заплахи. Една от тях е корупцията и трябва да сме нащрек към нея. Това заяви зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд пред БНТ.

 

„По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана“, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд.


Държавният глава беше категоричен, че настоящите финансови ограничения, които срещат България и съседните й страни, налагат по-активна подкрепа за принципите на интелигентната отбрана, съобщиха от прессекретариата на Плевнелиев.


Обща беше оценката, че през изминалите десет години от присъединяването си към НАТО България се утвърди като надежден партньор в рамките на Алианса. Виктория Нюланд потвърди пред държавния глава подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия.


Росен Плевнелиев и Виктория Нюланд изразиха надеждата си за възстановяване на стабилността в Украйна чрез изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната.


Свързването на транспортната и енергийната инфраструктура на държавите от Югоизточна Европа увеличава стабилността и е фактор за привличането на повече инвестиции в региона, беше отбелязано още на срещата. Подчертана беше и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконекторни връзки между страните от региона.


По време на срещата президентът Плевнелиев изрази надеждата си за скорошно премахване на визовите ограничения пред българските граждани, които пътуват до САЩ.

 

Преди да пристигне в София, Нюланд, известна като дясната ръка на Барак Обама по европейските въпроси, посети Молдова, където обсъди ситуацията в Украйна и Приднестровието. Тя ще се присъедини към Джон Кери, за да участва в срещата на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел.




Орешарски говри с Нюланд за Украйна, енергийната диверсификация и инвестициите в сигурността


 

Ситуацията в Украйна, енергийната диверсификация и инвестициите в сигурността – тези теми са обсъдили днес  министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с Виктория Нюланд, съобщи правителствената информация служба.
 

Надяваме се на дипломатическо решение на украинската криза – това е казал Орешарски на срещата. Изразил надеждата си, че няма да се стигне до третия пакет икономически санкции за Русия и подчертал негативния ефект на тези мерки върху част от страните-членки на ЕС, включително България.
 

Министър-председателят подчертал значението на Южния газов коридор, изтъкнал  и работата по изграждането на интерконекторните връзки. Премиерът поставил и темата за визите като отбеляза, че страната ни разчита на по- благосклонно отношение по този въпрос.




"Атака" се опитаха да посрещнат американския дипломат

 По-рано днес народни представители от „Атака" и симпатизанти на партията се събраха пред президентството, за да посрещнат помощник-държавния секретар на САЩ.

Преди два месеца заместникът на Джон Кери попадна в световните медии с нецензурна фраза по адрес на ЕС. В телефонен разговор с американския посланик в Киев от нея се чу да казва „F*сk the EU". Изтеклия запис тя нарече впечатляващо активно мероприятие. Днес от „Атака" я посрещнаха с аналогичен слоган „F*сk the USA".


До пряка среща обаче не се стигна, след като графикът на Нюланд, която планирала разговори с представители на българското правителство, остана скрит дори за медиите.
 

От „Атака" определиха визитата на Нюланд като странна и тайна и се възмутиха от липсата на информация, по думите им, относно целта на посещението и срещите й:

Лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че това е недопустима проява на тайната дипломация, „демагогията и лъжите на външно министерство и американското посолство", допълни той, цитиран от Дарик.

Последно променена в Вторник, 01 Април 2014 08:13
Влезте, за да коментирате