Европарламентът с препоръка да се спрат парите на България

Четвъртък, 03 Април 2014 14:50 Публикувана в У нас Прочетена 818 пъти

Европейският парламент (ЕП) прие препоръка за спирането на европейските фондове за България. С документа се призовава Европейската комисия (ЕК) "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали (. . .) изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата". 

В доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 г. докладчикът Маркус Пипер (ЕНП, Германия) предложи въпросния текст, който бе утвърден днес след предварителното одобрение на парламентарната комисия по бюджетен контрол. 


В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в България" пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България. 


С днешната резолюция евродепутатите изразяват дълбока загриженост от оценките на ЕК за нашата страна."Препоръката няма законодателна стойност", уточни преди дни председателят на ЕП Мартин Шулц. 

Влезте, за да коментирате