Алекс Алексиев се кандидатира като независим в ЕП, бивши ОДС депутати го подкрепят

Четвъртък, 03 Април 2014 15:53 Публикувана в У нас Прочетена 918 пъти

Алекс Алексиев е първият кандидат за Европарламента, който ще участва в изборите като независим. Алексиев ще бъде подкрепен от инициативен комитет, който се сформира около Движението за енергийна независимост на бившите депутати от СДС Димитър Иванов и Иван Сотиров, съобщава за сайта pozicia.eu самият Сотиров, като уточнява, че официално това ще стане в събота.

Алекс Алексиев е роден през 1941 г. в семейството на видния български журналист Райко Алексиев, убит от Народния съд. През 1965 г. емигрира в САЩ, където се утвърждава като един от най-известните анализатори на бившия СССР. Бил е главен съветолог на световноизвестния институт за политически и военни отношения "РАНД корпорейшън". През 1991 г. става съветник на премиера Филип Димитров. През 1992 г. отново се връща в САЩ, където има консултантска фирма за Русия и Източна Европа.

 

Алексиев е обстойно представен от Агенция Фокус. „За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Голата агресия на Русия в Крим беше осъдена като флагрантно нарушение на международното право от целия свят. С изключение на България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на базата на БСП и ПП „Атака” показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Достатъчно е да кажем, че отговорни немски политици вече открито говорят, че приемането на България в ЕС е било грешка”, казва Алексиев пред агенцията.

 

Според него: "Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и ПП „Атака” са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната от прехода насам. „ГЕРБ продължава да защитава „Южен поток” който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи, те също защищават интересите на Москва. Остават реформаторите, в чиито редове се намира партия, която възхвалява човек, който управлява със забрана на „Туитър” и „Ютюб’”, допълва той.

 

Друг независим кандидат за Европарламента е Виктор Папазов -  икономист и финансист, основател на Българската фондова борса. Девизът на кампанията му е "Искам Европа и за хората". Той ще оповести официално кандидатурата си в неделя, ще представи и "своите 10 идеи за една друга Европа – Европа и за хората".Вчера Папазов е подал жалба до Върховния административен съд срещу решение 29 на ЦИК. Комисията е решила, че подписките за независимите кандидати трябва да съдържат освен името и ЕГН-то на поддръжника и номера на личната му карта.Такова изискване за подписките на партиите нямало.

 

Папазов напомян, че в чл. 367 от Изборния кодекс, който регулира този процес, се казва, че избирателят - български гражданин, който подкрепя независим кандидат, посочва само имената и единния си граждански номер."Не искам нищо друго, освен да играем по правилата. Една година говорим, че ще направим условия за политическо състезание, в което да участват и независими кандидати, сега трябва да видим това на практика", казва Папазов.За да бъде издигнат независим кандидат, до 14 април в ЦИК трябва да се регистрира инициативен комитет от трима до седем души. При регистрацията си инициативният комитет трябва да внесе депозит от 100 лв. Самият независим кандидат пък трябва да е подкрепен от 2500 избиратели с подписи пред инициативния комитет. Срокът за регистрация на желаещите да станат евродепутати в ЦИК е до 22 април.

Последно променена в Четвъртък, 03 Април 2014 16:00
Влезте, за да коментирате