Цацаров за запалените коли на журналисти: Време е службите да се събудят

Четвъртък, 03 Април 2014 16:51 Публикувана в У нас Прочетена 612 пъти

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов е извикал днес на спешно заседание представителите на прокуратурата и СДВР, работили по палежите на автомобилите на журналистите Генка Шикерова и Сашо Диков. Целта на заседанието е да се види дали са били адекватни действиятана разследващите и дали са били осонавателни предпоставките за спиране на делата по отоношение на взрива на колата на Диков и първия палеж на автомобила на Шикерова, съобщи Правен свят.

"Служителите, работили по случаите със запалените автомобили на Генка Шекерова и взривения автомобил на Сашо Диков, ще дават обяснения за работата си по трите случая", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.


Той призова МВР и СДВР да си свършат работата по посегателствата върху колите на двамата журналисти. "Ще бъде направена преценка адекватно ли са действали те, направилили са всичко възможно, имало ли е предпоставки за спирането на разследването за първия палеж на колата Генка Шикерова и взрива на колата на Сашо Диков. Неприятното в случая е, че МВР и прокуратурата се явяват като регистратори", заяви главният прокурор, цитиран от Националното радио.

 

"Само регистрираме случая. Ако ще продължаваме така, тази страна си има Национален статистически институт", допълни той.

Ако МВР и СДВР не се активизират по случаите, главният прокурор не изключи възможността работата по тях те да бъде иззета от МВР и дадена на следователи. Това обаче предстои и ще бъде направено въз основа на преценката, която ще стане ясна след срещите със МВР служителите.
 

Обвинител номер едно и по друг повод използва думата, че МВР и прокуратурата се държат като регистратори. Става дума за скандално известният кмет на Галиче Ценко Чоков, който е поел в ръцете си правосъдието в своето населено място. По тази причина след половин час при Сотир Цацаров ще бъде окръжния прокурор на Враца Светослав Лазаров, за да каже какво правят МВР и прокуратурата по случая с дребната престъпност там.
 

"Спящи окръжни прокурори, спящи директори на МВР няма да има. Крайно време е на това да бъде сложена точка. Ние няма да бъдем регистратори", заяви Цацаров.

 

За втори път през последната половин година запалиха колата на журналистката от bTV Генка Шикерова. По първия палеж тя е получила известие от разследващите, че извършителят не е намерен и следствието е прекратено. Същият е и случаят с колата на Сашо Диков.

Влезте, за да коментирате