Военният министър: Няма нужда от НАТО

Четвъртък, 03 Април 2014 18:35 Публикувана в У нас Прочетена 518 пъти

Засега България няма да иска от НАТО да разположи допълнителни военни части и техника у нас , обясни министърът на отбраната Ангел Найденов след заседанието на парламентарната комисия по отбрана, предаде БНР.

"Не виждаме необходимост в този момент да искаме допълнително разполагане на личен състав и на техника на нашите партньори и това е извод не само на политическото ръководство на Министерството на отбраната, но и на военната експертиза", коментира той.
По-рано през деня заради руските разузнавателни полети бившият министър на отбраната Аню Ангелов призова да се разположат изтребители F16 в авиобаза Граф Игнатиево. 


"Черноморският регион, Балканите и България се нуждаят от повече НАТО", заяви и президентът Росен Плевнелиев днес по време на форум за десетата годишнина от членството ни в Алианса.


На заседанието на комисията народните представители гласуваха и приеха доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2013 г. 


Найденов припомни, че този период от време е поделен между две управления. Военният министър посочи още, че основният извод е, че независимо от острия финансов недостиг, от критичното състояние в някои случаи на техника и въоръжение, българската армия и българските въоръжени сили са в състояние да изпълнят своите конституционни задължения и възлаганите им задачи. 


Военният министър обаче добави, че в определени моменти това се правело с риск за живота и за здравето на българските военни, и припомни, че не един път казвал за критичното състояние на военна техника, най-вече в авиацията. По-рано по време на форума за НАТО Найденов посочи като най-голямото предизвикателство модернизацията на армията и поиска повече средства: "Изграждането на отбранителната способност и постигането на целите на въоръжените сили няма как да стане с непрекъснато орязване на бюджета за отбрана, това не е прищявка, това не е каприз на мен като министър на отбраната. Става дума за една премислена позиция, която да допринася за увеличаване на гаранциите за нашата национална сигурност".

Влезте, за да коментирате