Правосъдното министерство с проектозакон за свръхзадлъжнелите

Петък, 04 Април 2014 05:02 Публикувана в У нас Прочетена 628 пъти

Закон ще помага на вечните длъжници. Новият проектозакон на Правосъдното министерство ще урежда правата на хората, които с години не могат да се издължат на кредиторите си. От това ще могат да се възползват длъжниците на всички кредитори, включително и дружества като "Топлофикация" и "Софийска вода". 

Това ще става по строго определен ред.

Длъжниците, които искат да се възползват от новото си право, ще трябва да обявят пред съда, че са свръхзадлъжнели, но предоставят на кредитора цялото си имущество и доходите си през следващите три години. Защитата на длъжниците ще поемат съответните районни съдилища. Но истинността на декларираните обстоятелства ще се проверява не от съдиите, а от кредиторите.Такива закони има в повечето европейски държави, а крайният срок за приемането им във всички страни от Евросъюза е 2018 г.

10 години след обявяването на молбата за защита, длъжникът остава с ограничени права, като няма да може да учредява търговски дружества или да участва в управителни органи и надзорни съвети.

"Сегашната законова рамка ги обрича да са пожизнени длъжници, тъй като техните приходи не са достатъчни да покрият дори размера на лихвите, които плащат по техните задължения. Приемането на един такъв закон ще е много добре, защото ще ограничи безконтролното раздаване на тези заеми и суми", коментира Атанас Черногорски от Асоциация на ощетените от кредиторите.

В близките дни Правосъдното министерство ще внесе проектозакона за обсъждане в правителството.

След приемането на такъв закон в Румъния десетки хиляди молби са постъпили в съдилищата.

Последно променена в Петък, 04 Април 2014 05:28
Влезте, за да коментирате