Журналисти на протест "Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!"

Петък, 04 Април 2014 11:41 Публикувана в У нас Прочетена 727 пъти

Десетки журналисти и граждани се събраха тази сутрин в 9.30 ч. пред МВР на протест срещу посегателствата над журналисти и натиска върху свободата на словото. "Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!", е група в социалната мрежа Facebook, която призовава общество за солидарност с водещата от бТВ Генка Шикерова. За втори път неин автомобил беше запален преди два дни.

Шефът на новините на bTV Венелин Петков, много бивши и настоящи колеги на Шикерова, както и журналисти от всички медии дойдоха на протеста. Малко след началото на демонстрацията при журналистите дойде пресаташето на МВР Тодор Пройчев и ги покани да излъчат няколко представители, които вътрешният министър Цветлин Йовчев да приеме в кабинета си, съобщи OffNews.


Присъстващи заявиха, че редно би било министърът да излезе сред тях. Пройчев им отговори, че отвън не би се получил диалог заради скандиранията и освиркванията. 

"Трогната съм от човешкото отношение и съм тук, чудих се дали да дойда, защото не обичам да бъда център на вниманието, но позицията ми е принципна. Аз съм против всякакъв вид репресии, независимо дали са над обикновени граждани или журналисти", заяви Шикерова, която дойде на протеста.

Институциите дължат отговор, написаха в специална позиция от Асоциацията на европейските журналисти. Иван Радев, който е член на асоциацията, каза пред БНР, че отговорите са важни, а насилието над журналисти е последното нещо, от което има нужда страната:

"Случаят с колата на Генка не е първият. Миналата седмица беше нападнат и спортния журналист Владимир Зарков от „7 дни спорт“. Преди време имаше посегателства върху колата на Сашо Диков, а преди това на журналистът от Дупница Лидия Павлова, която разследваше братя Галеви. 


Нито един от тези случаи не е разкрит. Извършителите не са известни.

"Когато обект на дадено нападение е журналист, тогава жертвата не е само неговата личност, а и цялото общество", коментира Иван Радев.

"Ако този журналист се поддаде на натиск, промени позициите си и спре да информира обществото коректно, тогава губят всички негови читатели, слушатели зрители, т.е губи цялото общество", добави той.

Вчера стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е извикал на съвещание всички работили по делата за палежите на автомобилите на журналистите Сашо Диков и Генка Шикерова. Той разкритикува МВР и прокуратурата, че се явяват само регистратори на подобен тип престъпления.

Последно променена в Петък, 04 Април 2014 11:47
Влезте, за да коментирате