Еврокомисията насмете България заради ЕРП-тата

Петък, 04 Април 2014 18:57 Публикувана в У нас Прочетена 1004 пъти

Европейската комисия изрази тревога от откритата процедура за отнемане на лицензите на енергиразпределителните дружества в България. Позицията е изразена в писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи в Брюксел говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Сабине Бергер.

Комисията е загрижена и от факта, че инициативата на държавата срещу трите компании ЧЕЗ, EVN и „Енерго-про” идва на фона на липсата на реформи в областта на енергетиката, съобразно препоръките от миналата година на ЕК и на Световната банка.
ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“ на трите компании на 19 март след жалба на Националната електрическа компания във връзка с практиката на трите ЕРП-та да задържат плащания към НЕК или да си прихващат компенсациите за изкупената от тях зелена енергия.
По предоставена информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които: EVN България Електроснабдяване дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ Електро България дължи 67,3 млн. лв. и Енерго-ПРО продажби дължи 63,7 млн. лв. Оттогава сумите нарастват, компаниите не са съгласни с констатациите, а преговорите с НЕК не отбелязват никакъв напредък.
Процедурата в ДКЕВР изглежда е свързана със спор между НЕК и трите ЕРП. Според комисията подобни въпроси е редно първо да намерят решение пред българския търговски съд, при прилагането на обичайните процедури на търговското и гражданското право, когато става дума за спорове по разплащане, подчертава ЕК.
ДКЕВР следва като национален контролен орган да следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор, изтъкна още говорителят на еврокомисаря по енергетика. „Това включва наблюдението за спазването на изискванията, посочени в лицензите на енергийните дружества, както и дружествата да имат необходимите средства, включително финансови, за да извършват дейностите, залегнали в техните лицензи”, посочи още Сабине Бергер.
ДКЕВР трябва да изпълнява своите задачи при пълна независимост от правителството и пазарните интереси. Комисията не следва да търси насоки от правителството или от други обществени органи, се казва в писмото на институцията.
ЕК отбелязва, че ДКЕВР трябва да извършва своята дейност прозрачно, при спазване на правата на засегнатите дружества. Решенията трябва да бъдат пропорционални и мотивирани. „ЕК ще наблюдава това внимателно и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не успее да запази независимостта на ДКЕВР, или ако самият регулаторен орган се провали в изпълнението на своите задължения по правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар”, заяви Бергер.
В късния следобед от Министерството на икономиката и енергетиката потвърдиха за получено писмо от Гюнтер Йотингер, в което кани министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща-дискусия по въпроси, свързани с енергийния сектор. В момента се уточняват датата и часът на предстоящата среща.
Това не е първото подобно писмо на Йотингер до българското икономическо министерство. В края на март еврокомисарят поиска обяснения за готвените промени в енергийното законодателство у нас, с които се цели българската част от газопровода "Южен поток" да излезе извън регулацията на европейското законодателство.
Лидерът на БСП Сергей Станишев взе отношение по темата с видеообръщение във Фейсбук, като цитира доклад от одита на ДКЕВР за дейността на трите ЕРП-та през 2010 г. „От него става ясно, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг", посочва лидерът на социалистите.
Той посочва още данни от документа, според които ЧЕЗ плаща на своята компания-майка по 4800 лв. на ден за различни услуги, а EVN – по 1700 евро на ден.
„България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби. Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите”, изтъква още Сергей Станишев.
По думите му бизнесът очаква държавата да си плаща на време ДДС, да плаща за обществени поръчки. „Хората очакват българската държава да гарантира спазването на законите и правилата от всички фирми и инвеститори, в това число и големи. Това е нашето дълбоко разбиране за правилния подход. Това и ще очакваме от всяка компания, която инвестира в България. Държавата ще помага и ще защитава всеки, който спазва законите. Това е честният подход", категоричен е Станишев във видеото във Фейсбук.
Той предупреждава, че е добре европейските компании да знаят, че когато България влиза в ЕС, този съюз се основава на върховенството на закона. „Това означава, че тези закони важат за всички – за големи и за малки”, казва още лидерът на социалистите.

Влезте, за да коментирате