Русия предупреди гражданите си да не пътуват до България

Петък, 11 Април 2014 07:53 Публикувана в У нас Прочетена 866 пъти

Министерството на външните работи на Руската федерация препоръча на гражданите си да не пътуват до държави, които имат договори със САЩ за задържане и предаване на чужденци по искане на Вашингтон. Съобщението е публикувано на сайта на министерството. То предупреждава за международните санкции, наложени на руски официални лица, бизнесмени и ръководители на медии, заради анексирането на Крим и поведението на Москва в украинската криза.

Препоръката засяга десетки държави, включително България, с която според справката на Държавния департамент на САЩ такова споразумение има от 1924 г.  В списъка на водещите 10 дестинации за руски туристи през 2013г., където според "Ростуризъм" са и българските курорти, единствено Черна гора няма подобно споразумение със САЩ. Останалите държави са Турция, Гърция, Испания, Египет, Кипър, Тайланд, Тунис и Италия.

Външното министерство твърди, че напоследък съществено се е увеличила заплахата руски граждани да бъдат задържани или арестувани по искане на американските правоохранителни органи и спецслужби. "Става дума, че американската администрация, която неоснователно се отказа да признае присъединяването на Крим от Русия, което напълно съответства на международното право и Устава на ООН, се опита да превърне в рутинна практика "лова" на руски граждани в трети страни с цел тяхното последващо екстрадиране в САЩ във връзка, по правило, със съмнителни обвинения."

Освен това министерството информира руснаците, че американската страна не информирала руските власти за повдигнатите срещу руски граждани обвинения и в много случаи дори не уведомява консулските служби за задържанията. "Правосъдието по американски се отличава с предразсъдъци към руските граждани, а съдебните процеси срещу онези, които са били откарани в САЩ, често приключват със съмнителни присъди."

"Имайки предвид дадените обстоятелства, отново настоятелно препоръчваме на гражданите на Русия да се въздържат от пътувания в чужбина, особено в държавите, сключили със САЩ договори за взаимно екстрадиране, ако имате подозрения, че американските правоохранителни органи могат да повдигнат към вас каквито и да е претенции", са казва в съобщението на външното министерство в Москва.

Последно променена в Петък, 11 Април 2014 08:48
Влезте, за да коментирате