ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Неделя, 20 Април 2014 08:03 Публикувана в У нас Прочетена 923 пъти

ВЪЗЛЮБЕНИ ВЪВ ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ГОСПОД ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Дивен е Божият промисъл и Божията любов към нас е безмерна! Непостижими са Божиите съдби, неизследими са Господните пътища! (Рим. 11:33). Нито една Божия дума не остава безсилна (Лука. 1:37), защото Неговите думи са верни и истински (Откр. 22:6) и Бог е верен на Своите обещания. И ето - Христос възкръсна, „както беше казал" (Мат. 28:6). „Възкръсна Христос и портите адови се уплашиха; ... Възкръсна Христос и смъртта ридае..." (Акатист на Възкресение Христово, икос 1).

Тържество на живота, пиршество на вярата и празник на празниците - с такива изрази Отците на Църквата са описвали неописуемата тайна, вестта, за която чули за първи път жените-мироносици: „Няма го тук, но възкръсна" (Мат. 28:6). Тайна, скрита дори и от ангелите, „а сега явена, и... възвестена на всички народи, за да се покоряват на вярата" (Рим. 14:25). „Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" - така тържествува през Първи век призованият от Самия Христос Апостолът на народите св. Павел (1Кор. 15:20). А богослужебните текстове на Църквата допълват тези думи на апостола, като казват: „Христос възкръсна от мъртвите като със смърт смъртта победи и на тези, които са в гробовете, живот дарува". Защото, според истинното свидетелство на божествения евангелист, „в Него имаше живот" и този живот „беше светлината на човеците" (Йоан. 1:4). От този извор на живота изповядващите Христовото име черпят и до днес; от него се насищат душите и сърцата на вярващите, за да възкликнат в един глас в утрото на Пасха: Христос воскресе!

Неописуема е радостта на Църквата, неизразима е благодарността, която владее чувствата и мислите на християните в този тържествен ден на всепобедното Христово възкресение - в деня на победата на живота над смъртта. Като се присъединяваме към ликуването на небесното войнство и цялото Божие творение, днес отново се покланяме пред „великата тайна на благочестието" (1Тим. 3:16) и изливаме радостта си в дивните славословия на Пасхалното богослужение, в които от столетията към нас достигат най-тържествените химни, в които Отците са изразявали благодарността на Църквата към Подателя на живота. Към Бога, Който - в определеното за това време - прие човешката природа, за да я излекува от греха и тлението и да я възкреси такава, каквато тя беше в първоначалния творчески замисъл, като я постави отдясно на Отца в Божието Царство. „Дойдете, чеда на новото лозе и на божественото веселие, - призовава днес Църквата - в избрания ден на възкресението да се приобщим с Царството на Христос, възпявайки Го като Бог вовеки" (Пасхален канон, припев на Песен 8).

Братя и сестри,

В този най-радостен ден от годината се обръщаме към всички вас с пожелания за крепка вяра и духовни сили в нашето ежедневно свидетелство за Възкръсналия Господ, в подвизаването ни във вярата и вървенето на всеки от нас по тесния, но спасителен път към Царството Божие. Въздигайки ръце в гореща молитва към Всеподателя, просим от Него мир в душите и сърцата, надежда за обезнадеждените, правда за онеправданите и утеха за всички страдащи. Нека денят на Христовото възкресение с нова сила да укрепи вярата ни и да ни припомни отново за великата и безпределна Божия любов към света и към всеки от нас, та като подражаваме на Господа, да се утвърждаваме в Неговия мир и в Неговата любов, и достойно да носим името Христови ученици.

„Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един други да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! И всичко да простим заради Възкресението" (из Пасхалните стихири).

Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чада на родната ни Българска православна църква, - в Родината и далеч от нея - като благопожелаваме на всички единство във вярата и преизобилна пасхална радост!
Благодатта и мирът на възкръсналия Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС  ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Последно променена в Неделя, 20 Април 2014 08:17
Влезте, за да коментирате