След "обоснованото предположение" на Цветан Цветанов

Вигенин даде заден за Хизбула

Няма достатъчно доказателства, заяви новият външен министър
Четвъртък, 06 Юни 2013 08:40 Публикувана в У нас Прочетена 714 пъти
Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин

"Няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на Хизбула за терористична организаци, заяви Вигенин. Доказателствата не са категорични, въпреки че има косвени следи. На този етап събирането на доказателства ще продължи", заяви външният министър Кристиан Вигенин. Той допълни, че има косвени следи, които биха могли да създадат впечатление, че групировката стои зад атентата.

Така Европейският съюз не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористични организации. Изявлението на новия външен министър предизвика незабавен международен отзвук. Световните агенции го изтълкуваха като ревизия на позицията на предишното правителство на ГЕРБ, подкрепено от САЩ и западни служби в разкрития за връзка на ливанската групировка с нападението срещу израелски туристи през

Коментарът на Вигенин в сряда бе отразен от агенция Ройтерс в коментар под заглавие "Сега пък България казва, че ролята на Хизбула във взривяването на автобуса е недоказана".  

Агенцията припомня, че новото правителство, водено от социалисти, отстъпва назад от твърденията на предишното десноцентристко правителство, че шиитската групировка е извършила атентата в Бургас, при който загинаха пет израелски граждани и един българин.

В момента в Европейския съюз се дискутира дали въоръженото крило на групировката да бъде обявено за терористична организация и коментарите от българска страна се следят внимателно от европейските дипломати. "Важно е решението на ЕС да се основава не само на взрива в Бургас, защото смятам, че доказателствата не са категорични. Има индикации, че това е възможно, но не можем да взимаме решения с важни последици за ЕС въз основа на косвени данни. Ако получим достатъчно сериозни доказателства от други случаи, тогава няма да имаме колебание да подкрепим подобно решение", посочи Вигенин. Новото правителство до момента не е променило официално позицията на България. По-рано тази година от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов излезе с неясната формулировка за „обосновано предположение” за участие на групировката в атентата в Бургас.

Последно променена в Четвъртък, 06 Юни 2013 16:40
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате