Европейската комисия предупреди България заради изявление на Драгомир Стойнев

Петък, 25 Април 2014 09:48 Публикувана в У нас Прочетена 1228 пъти

Европейската комисия предупреди България заради изявлението на енергийния министър Драгомир Стойнев, че работата по газопровода „Южен поток" няма да бъде спряна, съобщи news.bg. Малко след срещата между министър Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер последва реакция от страна на ЕК, предаде БНР.

От Брюксел подчертават, че европейското законодателство важи за всякака инфраструктура, която попада под юрисдикцията на ЕС, като това важи и за българските териториални води.
Говорителката на комисар Йотингер - Сабине Бергер, напомни, че Европейската комисия е обезпокоена от двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и от договорености по проекта с други страни. Тя изтъкна, че страните вече са упълномощили Еврокомисията да предоговори с руската страна условията по проекта, така че да са в съответствие с европейското законодателство.
„Ако „Южен поток" бъде построен в нарушение на европейските норми, свързани с обществените поръчки, или започне да функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия", заяви Сабине Бергер.
Проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен, обяви Стойнев на излизане от срещата с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Според Стойнев България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода, предаде БНР.
Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа, каза Стойнев.
Министърът се е оправдал, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки относно наземната част на "Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.

Последно променена в Събота, 26 Април 2014 20:39
Влезте, за да коментирате