Пенгезов и Пеевски в лют скандал

Петък, 25 Април 2014 12:55 Публикувана в У нас Прочетена 1022 пъти

Неочакван скандал се разрази между шефа на Върховния апелативен съд Веселин Пенгезов и кандидата за евродепутат на ДПС Делян Пеевски, след като стана ясно, че Пенгезов е преследван от прокуратурата и тя го е дала на ОЛАФ за разследване, а той самият има намерения да се кандидатира за втори мандат на поста си.
Генерал Пенгезов обвини в натиск депутата от ДПС Пеевски и съзря връзка между него и главния прокурор Сотир Цацаров. В понеделник Пенгезов е призован в ДАНС, където ще бъде обвинен за злоупотреби с европари по проект от 2008 г. Пенгезов заяви, че въпреки всичко няма да се откаже да се кандидатира за втори мандат на поста. Той разказа на пресконференция, че адвокати и други емисари го уведомявали за желанията на Пеевски. Неуспелият шеф на ДАНС поискал например апелативните съдии да оправдаят бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който влезе в затвора за 5 години. Освен това изказал недоволство от пускането под домашен арест на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Пеевски бил "човекът, който разпределя баницата в тая държава", обяви Пенгезов, а за председателското място в САС се готвела съдия Богдана Желявска от Софийския градски съд, близка до депутата. 
Официалната позиция на Пеевски беше обявена пред агенция ПИК, с която той редовно отговаря на нападките срещу него, макар да отрича, че е негова собственост. Там той каза, че Пенгезов го клевети и набеждава и всеки в държавата си оправдава греховете с него. Пеевски контрира защо шеф на съд се вижда с адвокати и призова да чуе имената им. "Ще ми отговори ли някой от моите критици и съдници каква е моята вина? В това, че бях избран за началник на ДАНС и се отказах още на следващия ден доброволно ли? Или пък в това, че вестниците, които доскоро принадлежаха на моето семейство, разобличаваха далаверите на кръга "Капитал" и президента Росен Плевнелиев? В това ли е моята историческа вина пред българския народ? Ако е така, аз съм готов да изпия горчивата чаша, но няма да се откажа да водя битка с Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев, Веселин Пенгезов и подобните им и в бъдеще. Само че вече ще го правя в ново качество", заплашва кандидатът за евродепутат. 

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече между разследването срещу Пенгезов и предстоящия избор за председател на САС да има връзка. Той обаче не даде обяснения защо делото е чакало цели 4 години, нито защо разследването е във военната прокуратура. Цацаров увери, че съдията не бил жертвено агне. До момента били разпитани 81 свидетели, а върху наблюдаващия прокурор Стоил Тойчев не е бил оказван натиск. 
Делото срещу Пенгезов е от 2010 г. и се е водело срещу неизвестен извършител. То било възобновено, след като миналата есен съдията обявил, че се готви да се кандидатира за втори мандат. Преди това той ходил при главния прокурор да му разкаже за въпросното разследване, за което подозирал, че може да му бъде извадено в удобен момент. Цацаров обещал, че няма да търпи такива дела и ще провери случая. 
"През октомври бях извикан на разпит като свидетел, а във вторник дойде призовката", обясни Пенгезов. По думите му прокуратурата действала по болшевишки: "При Филчев и Велчев имаше чувство за срам, тук прекаляват", заяви той. Пенгезов заяви, че досега не е говорил за натиска върху съдебната система, защото никой не го бил попитал. На въпрос дали щеше да говори, ако постът му не бе застрашен, той отвърна "Аз ако отворя уста... Ми няма да я отворя, защото имам семейство все пак". 
Два часа след края на пресконференцията дъщерята на Пенгезов - Анна, е получила призовка да се яви на разпит по друго разследване, съобщи той пред БНР. Става дума за казуса "Приморско". По информация на "Правен свят" от прокуратурата са отказали коментар дали делото е възобновено. Там разследването се водеше за подкуп. Скандалът започна през 2010 г., когато стана ясно, че деца на висши магистрати са се сдобили с право на строеж на брега на морето, представяйки се за нуждаещи. Освен Анна Пенгезова имоти бяха придобили майката на съдия Андрей Икономов от Върховния административен съд и дъщерите на Панайот Генков и Николай Урумов, също административни съдии. И четиримата магистрати бяха наказани дисциплинарно, Пенгезов дори бе отстранен от председателското място в апелативния съд за около година. Санкциите обаче бяха отменени от ВАС

Влезте, за да коментирате