Мартин Шулц потърси подкрепа и от БСП, и от АБВ

Събота, 26 Април 2014 17:00 Публикувана в У нас Прочетена 950 пъти

Кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц потърси подкрепата както от партията на председателя на ПЕС Сергей Станишев, така и от движението АБВ в лицето на неговия водач Ивайло Калфин. Шулц обясни, че би искал обща листа на левицата в България, но не е тук, за да се меси във вътрешния дебат в страната, а за да иска подкрепа за своята европейска амбиция.

Вчера при откриването на предизборната кампания на БСП Шулц сподели, че вече е научил една дума на български език - "победа", и е готов да се бори да оглави Еврокомисията. "Борбата с корупцията е главна битка във вашата държава и в Европа. Все още не сме спечелили тази битка, но вие не сте сами. Като председател на ЕК ще ви подкрепям във всяка стъпка на тази борба", заяви Шулц, който бе специален гост на откриването на кампанията на Коалиция за България.
Председателят на ПЕС пристигна със закъснение с час заради полета си. Закъснението промени предварителната програма, според която лично председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев трябваше да го посрещне на летището. Присъстващите в зала 1 на НДК бяха подгрявани с кадри от пристигането на Мартин Шулц на аерогарата, където го чакаха млади активисти на БСП. От летището Шулц се отправи към НДК. В залата присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и министри от кабинета.
"България няма време за губене с ГЕРБ и Европа няма време за губене с ЕНП", каза Станишев. "Длъжници сме пред правителството на Орешарски, трябва да му дадем самочувствието, силата, доверието, за да може тази програма, зад която застанахме, да се реализира още по-категорично и последователно", добави той.
Кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц подкрепи и Ивайло Калфин от АБВ за евроизборите днес. Сергей Станишев знае, че се срещам с Ивайло, каза Шулц след срещата. "Не съм тук да събирам хората, това е твърде много за мен, но съм тук да събирам гласове за себе си", добави той. Мартин Шулц посочи, че с Ивайло Калфин са приятели от години и той е бил един от най-близките му колеги в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.
Шулц отличи Калфин, като отбеляза, че днешната среща е още една възможност да изкаже почитанията си за работата, която Калфин е свършил като докладчик по многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Социалистът благодари за подкрепата от Калфин и АБВ. Той посочи, че Жан-Клод Юнкер, който също е кандидат за председател на Еврокомисията, ще бъде в неделя в България. Така хората от понеделник могат да направят избор, коментира Шулц. Ако искат мен, те трябва да гласуват за партиите, които ме подкрепят - БСП и АБВ, добави той.
От своя страна, Ивайло Калфин коментира, че листата на АБВ е част от социалистическото семейство на Европа. Нашето място е в Групата на социалистите и демократите и ние изцяло подкрепяме кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Комисията. Смятаме, че това е най-добрият вариант за европейските граждани и за българските, ако искаме да видим работеща и близка до хората Комисия, посочи той.Калфин добави, че на срещата е обсъждана кампанията за евроизборите и действията в ЕС, така че левицата и социалистите да спечелят мнозинство.
Шулц замина за Букурещ, където заедно с председателя на БСП и на ПЕС Сергей Станишев ще се включат в откриването на кампанията на румънската Социалдемократическа партия.

Последно променена в Неделя, 27 Април 2014 08:46
Влезте, за да коментирате