Печат на тази страница

Държавата щедро облагодетелства хазарта

Понеделник, 28 Април 2014 07:55 Публикувана в У нас Прочетена 1555 пъти
Оценете
(2 гласа)

Щедър подарък от хазната е получил част от хазартния бизнес у нас, пише в. "Сега". Организаторите на лотарийни игри и игри от типа бинго и кено се оказаха облагодетелствани, като са освободени изцяло от такси за организиране на хазартна дейност. 

Вече четвърти месец този бизнес работи, без да внася нищо извън обичайния за всички корпоративен данък в държавния бюджет. Данъчната амнистия се оказа възможна заради законодателен "пропуск", а щетите могат да възлизат на милиони. Това става ясно от внесен от депутата от БСП Георги Кадиев законопроект за промени в Закона за хазарта. Въпреки спешния му характер регистрираният в деловодството на НС на 12 март законопроект още не е минал дори на първо гласуване в ресорната бюджетна комисия. 
За законодателния пропуск е сигнализирала Националната агенция за приходите, научи "Сега". До пропуска се е стигнало при последните промени в закона, с които данъкът за хазарта бе заменен с такса. Първоначално бе предвидено таксата да се дължи върху разликата между направените залози и изплатените печалби с цел да се извади на светло онлайн хазартът. Пленарната зала обаче изненадващо подкрепи алтернативното предложение на Кадиев при традиционния офлайн хазарт изплатените печалби да не се отчитат. Така таксите за офлайн хазарта останаха 15% върху стойността на направените залози, а онлайн операторите плащат 20% такса върху разликата между залози и платени печалби.
Изненадващата подкрепа за предложението на Кадиев доведе до редактиране на законопроекта в последния момент. Така и в самото предложение на депутата от левицата, и в окончателно одобрените текстове на закона са пропуснати цели видове хазарт. Подаръкът облагодетелства всички лицензирани оператори, които имат право да организират лотарийни и бинго игри. Според регистъра на Държавната комисия по хазарта има четири оператора с лицензи за организиране на лотарийни игри - Спортният тотализатор, "Евробет", "Нест лотари" и "Ню Геймс". Според търсачката на регистъра има само 1 фирма с лиценз за организиране на бинго - регистрираната в Габрово "Ай Джи 2000". До момента тези фирми не са внасяли задължителните ежемесечни декларации за направените залози за януари, февруари и март и съответно не са плащали такси за тях. По закон декларациите и таксата се внасят до 15-о число на следващия месец. Пред "Сега" от Националната агенция по приходите потвърдиха, че има такъв проблем, но не се ангажираха да оценяват пропуснатите ползи за бюджета за първото тримесечие на годината. 
Според депутата Георги Кадиев от този вид хазарт хазната прибира по 2 млн. лв. годишно. "Направили сме този пропуск, законът трябваше в последния момент да се прередактира, но сега сме длъжни бързо да го отстраним", коментира Кадиев. Той е искал писмен отговор от ресорната бюджетна комисия в НС защо законопроектът не се придвижва с предимство. От там обаче са му отговорили, че текстовете минават през съгласуване, а по тях ще се иска и становище на Министерския съвет. От внесения от Кадиев законопроект става ясно, че изпускането на цели групи задължени лица не е единственият пропуск в закона и в него трябва да се отстраняват още противоречия около замяната на данъка за хазарта с такса.
Хазартът е получил и други жестове след замяната на данъка за хазартна дейност с такса. До тази година хазартните оператори бяха длъжни да плащат 12% алтернативен данък върху приходите си от помощни и спомагателни дейности, като например функциониране на кафе-барове и др. Тези текстове от закона бяха отменени и сега за всички дейности извън хазартните се плаща обичайния корпоративен данък от 10%, тоест има намаление за част от дейностите с минимум 2%. Експерти обясниха, че облекчението всъщност е по-голямо, защото при изчисляването на дължимия данък се приспадат различни по вид разходи. Като цяло може да се очаква спад на приходите от хазарт в хазната, ако не се лицензират много на брой нови онлайн оператори, коментират експерти.

 

Влезте, за да коментирате