До 190 хиляди евро ще сложат в джоба си евродепутатите на изпроводяк

Понеделник, 28 Април 2014 11:51 Публикувана в У нас Прочетена 1753 пъти

До 190 000 евро ще си получат в банковите сметки около две трети от сегашните български евродепутати след края на мандата им в Европейския парламент. Такава сума ще получат и техните колеги, които няма да са вече членове на тази институция. Те имат право на компенсация, която се равнява на заплатата им, с таван максимум две години освен останалите екстри, които получават по време на мандата си. Сред сигурните имащи право на компенсация са Станимир Илчев от НДСВ, Моника Панайотова и съпартийците й Преслав Борисов, Емил Стоянов от ГЕРБ, червената Маруся Любчева, бившият атакист Димитър Стоянов, регистрацията на чиято нова партия НПД беше заличена от ЦИК, и Метин Казак от ДПС, който изобщо не участват в надпреварата.

Други пък са в листите, но засега социолозите изчисляват шансовете им да получат нов мандат или на нула или на граничещ с нулата. Сред тях е лидерът на НДСВ Антония Първанова, която води листата на коалиция КОД, и на водача на списъка на „Синьо единствоНадежда Нейнски. Според прогнозите и двете дами ще останат зад борда.
Неясни са прогнозите за лидера на листата на АБВ Ивайло Калфин. Според прогнозите петима имат сигурни места в Брюксел и затова няма да бъдат компенсирани. Това са водачът на листата на ДПС Филиз Хюсменова, Илияна Йотова, която е втора в соцлистата, и герберите Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, които заемат съответно второ, трето и четвърто място в списъка на бившите управници.
Освен големите обезщетения, всеки от евродепутатите ще получи по 2/3 от своите медицински застраховки, както и от тези на съпругите и децата до 21 години. Тези от тях, които са служили най-много в Европейския парламент, при навършване на 63-годишна възраст могат да се възползват от втора пенсия, която е 70 на сто от заплатата им.
Европейския парламент ще поеме и разноските по преселването на напускащите Брюксел и ще им осигури близо 6400 евро при тръгването им от там. Всички тези пари идват от данъкоплатците и влизат в Европейския съюз под формата на такса за членството на страната ни.

Последно променена в Понеделник, 28 Април 2014 14:23
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате