Управляващите съвсем се оплетоха за ЕРП-тата

Понеделник, 28 Април 2014 14:52 Публикувана в У нас Прочетена 1235 пъти

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението си по отритата процедура за отнемане лицензите на трите електроразпределителни дружества по тяхно искане. В петък от ЕВН поискаха да се отложи заседанието, за да имат възможност да се запознаят  с допълнителните доказателства за дължими от тях суми на НЕК, които държавната компания представи пред регулатора наскоро.
Тук не става въпрос за търговски спор, тук става въпрос за механизъм, определен от държавната комисия на лицензиантите. Ние не сме граждански съд, ние сме държавна комисия, коментира председателят на ДКЕВР Боян Боев. На въпрос дали започналите преговори между НЕК и ЕРП-тата не обезмисля процедурата по отнемане на лицензите председателят на регулатора отговори: "Аз бих се радвал да успеят да ги уредят. Въпросът е чисто търговски".

При постигането на споразумение Боев също отвърна уклончиво: "Ще разберем, ако те се разберат, тогава ще ви кажа".
На днешното заседание трите електроразпределителни дружества, ЕVN България, ЧЕЗ Електроразпределение и "Енергопро - Продажби" заявиха, че поддържат становището си от предишните заседания и искат прекратяването на процедурата по отнемането на лицензите.
За предоставените от НЕК доказателства по време на последното заседание от ЕVN България заявиха, че те не се отнасят към предмета на процедурата и затова дружеството не може да даде становище по тях.
Държавната НЕК твърди, че трите дружества й дължат над 318 млн. лв., и оспорва практиката им да прихващат от нея суми за зелена енергия, която са длъжни да изкупуват. Според трите компании те са действали изцяло според законовите правила.
Междувременно компаниите започнаха двустранни преговори с НЕК, а миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи, че едната е на две крачки преди останалите за решаването на проблема.
3.2 млрд. лв. са спестили домакинствата от март 2013 г. до миналия месец, показват изчисления на база на последните данни на БНБ. В момента натрупаните на влог средства на населението достигат 38.5 млрд. лв. За сравнение в края на март 2013 г. спестяванията са били 35.3 млрд. лв. За последния отчетен месец - от края на февруари до края на март към сумата са прибавени нови 92 млн. лв. Тук обаче освен депозитите на хората влизат и сметките на еднолични търговци, самонаети лица, партии, синдикати, фондации и спортни клубове.
Спестяванията се увеличават, въпреки че лихвите по депозитите вървят надолу. През март банките са продължили да понижават нивата им, стана ясно преди дни от анализ на "Моите пари". 8 от трезорите у нас са понижили лихвите по влоговете между 0.1 и 0.6 процента. Според данните на финансовия портал банките, които досега предлагали възможно най-изгодните лихви, са влошили офертите си. В момента лихвите по депозитите за граждани се движат между 3-4%.
В края на март всички депозити са 57.7 млрд. лв. като за месец са пораснали с 172 млн. лв. Общата сума от спестяванията в момента е по-голяма от раздадените кредити. Към края на март отпуснатите от банките заеми възлизат на 55 млрд. лв. За месец те са се увеличили с 364 млн. лв. Към края на март фирмените кредити отбелязват раздвижване и достигат почти 35.5 млрд. лв. Ръстът им спрямо февруари е 1.7%.
Заемите на домакинства са 18.5 млрд. лв. в края на март и остават на почти същите нива от февруари. За година ръстът също е минимален - 0.3%. В края на март жилищните кредити са 8.8 млрд. лв. и намаляват на годишна база с 0.04%. Потребителските кредити пък са 7.3 млрд. лв. и са с 0.9% повече спрямо март 2013 г.

Последно променена в Понеделник, 28 Април 2014 14:58

1 коментар

  • Връзка на коментара Оня дето помни Вторник, 29 Април 2014 19:08 публикуван от Оня дето помни

    Тоя Боев наистина е голям куку. И Бойко Борисов надмина. Бойко се отмяташе от казаното преди обяд чак като се наобядва, а тоя го прави със следващото изречение:
    "Тук не става въпрос за търговски спор, ...." коментира председателят на ДКЕВР Боян Боев.
    ... председателят на регулатора отговори: "Аз бих се радвал да успеят да ги уредят. Въпросът е чисто търговски".

Влезте, за да коментирате