Алфа Рисърч: ГЕРБ, БСП и ДПС с евродепутати, шанс и за по-малките

Вторник, 29 Април 2014 12:43 Публикувана в У нас Прочетена 1274 пъти
Боряна Димитрова, управител на Алфа Рисърч Боряна Димитрова, управител на Алфа Рисърч

ГЕРБ (17.6%) продължава да води пред БСП БСП (15.9%) с шанс за повече депутати. Още 4 партии имат реален потенциял, показва проучване на "Алфа Рисърч". 

Левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато опозиционната дясна формация има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. От това дали ще отидат до урните тези гравитиращи около ГЕРБ избиратели ще зависи финалният победител.
ДПС заема устойчиво третото място (6.2%), но поне засега активизира по-малък брой избиратели. Като се прибави фактът, че на евровота няма да участват избирателите му в Турция, очертаващата се при него интрига е дали ще успее да вземе три, или само два мандата. 
„България без цензура“, АБВ и Реформаторският блок запазват шансовете си за евродепутати, макар и с различна степен на вероятност. 
ББЦ е най-разпознаваема и популярна, но с най-мобилни и непоследователни избиратели, което води до лек спад през април (до 4.9%). 
Симпатизантите на АБВ, обратното, са по-устойчиви в избора си и след стихването на първоначалните остри атаки от страна на БСП частично възвръща позиции (4.5%). 
Реформаторският блок (също 4.5%) е с най-лоялен твърд електорат, но въпреки коалиционния си формат не привлича достатъчно подкрепа, гарантираща сигурно място в ЕП. 
"Атака" излиза от най-ниската си точка на подкрепа и достига до 2.5%. 
Заявената готовност за гласуване е около 46%, като се наблюдава лек ръст в сравнение с месец март. 
Въз основа на електоралните нагласи на старта на предизборната кампания, могат да се очертаят следните три хипотези, подредени по вероятност:
- Увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите с шанс да прескочат бариерата (АБВ, ББЦ, РБ и по-слабо вероятно някоя от националистическите). При максимално оползотворяване на гласовете им те могат да получат до 4 мандата. В този случай ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП - 5, а ДПС остава с два.
- „Потъване” на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6 мандата.
- Минимална избирателна активност при максимално разпиляване на гласовете между повече малки формации. В резултат - разпределяне на евродепутатските места единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС, с възможно равенство между първите две. 
Песимист е всеки втори
С наближаването на изборите делът на оптимистите, че ситуацията в България се подобрява спада от 20% до 13%, а песимист е всеки втори (58%).
Продължава дa ерозира и малкото останало доверие в държавните институции. Положителните оценки за дейността на правителството намаляват от 19% до 17%, отрицателните нарастват до 56%. 
Личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски спада от 25% до 22%. 
Доверието в парламента остава на същото критично ниво от 8%, срещу 63% недоверие. 
Одобрението за президента Росен Плевнелиев спада от 27% до 23%, срещу 40% неодобрение.
Изследването е проведено в периода 23-26 април сред 1024 пълнолетни граждани.

Влезте, за да коментирате