БСП и ДПС избраха Лидия Руменова за председател на Сметната палата

Сряда, 30 Април 2014 13:38 Публикувана в У нас Прочетена 842 пъти

БСП и ДПС издигнаха за кандидатката за председател на Сметната палата Лидия Руменова. Днес, отново с гласовете на депутатите от двете партии, тя бе избрана от парламента на поста, а опозицията от ГЕРБ отказа да я подкрепи.

 Изборът на ръководител на националния одитен орган стана, след като законът за Сметната палата бе променен основно. Така органът стана отново колективен, деветчленен с мандат от седем години на всеки член, включително на председателя. Досегашният председател на палатата Валери Димитров, който изкара повече от един мандат, работеше във втория си мандат с двама зам.-председатели.
 Според новите разпоредби на закона председателят на палатата не може да бъде преизбиран. 
Лидия Руменова е работила в Сметната палата и според нея е добре запозната с целите, задачите и методите на одитната дейност.
 "Отворен човек съм и мога да работя с всички парламентарни групи, стига интересът ни да е в една посока на усъвършенстване на начина, по който се изразходва общественият ресурс", каза тя, след като бе избрана.
 "Благодаря за доверието, което ми оказахте. Отчитам голямата отговорност, която поемам, и очакванията на обществото по отношение на функцията и ролите, които следва да изпълнява Сметната палата. Имам сериозна концепция и визия как би следвало да изглежда Сметната палата”, твърди Руменова.
 "Структурата, дейността на Сметната палата, както са регламентирани от закона, са от компетенцията на колегията. Имам 35 години изключително юридически стаж. Била съм член на Сметната палата, познавам одиторския състав, нормативната база, по която се извършва одитната дейност. Колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит”, посочи Лидия Руменова. 
Преди гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите от групата на партията няма да подкрепят кандидата на БСП и ДПС по принципни причини.

Влезте, за да коментирате