Синьо единство: Правителството води антиевропейска политика в енергетиката

Според „Синьо единство“, ГЕРБ и Реформаторският блок са съучастници в провала на енергетиката през последните 13 години
Четвъртък, 15 Май 2014 23:13 Публикувана в У нас Прочетена 1026 пъти
Към примерите за антиевропейска енергийна политика, от „Синьо единство“ отнасят опитите за отнемане на лиценза на ЕРП-тата, „популисткото намаление на цената на електроенергията в началото на мандата на правителството“, „деструктивните действия във ВЕИ сектора“ и в крайна сметка – „липсата на воля да се изработи дългосрочна национална стратегия, съобразена с европейското законодателство“. От „Синьо единство“ обаче са не по-малко критични и към ГЕРБ и Реформаторския блок във връзка със започналите баталии около вота на недоверие за енергетиката. Сините смятат, че „вотът на недоверие цели по един особен начин да обслужи играта на добри и лоши в една пиеса, в която по същество всички носят своята вина“. Към примерите за антиевропейска енергийна политика, от „Синьо единство“ отнасят опитите за отнемане на лиценза на ЕРП-тата, „популисткото намаление на цената на електроенергията в началото на мандата на правителството“, „деструктивните действия във ВЕИ сектора“ и в крайна сметка – „липсата на воля да се изработи дългосрочна национална стратегия, съобразена с европейското законодателство“. От „Синьо единство“ обаче са не по-малко критични и към ГЕРБ и Реформаторския блок във връзка със започналите баталии около вота на недоверие за енергетиката. Сините смятат, че „вотът на недоверие цели по един особен начин да обслужи играта на добри и лоши в една пиеса, в която по същество всички носят своята вина“. Снимка: Архив на ПП „Синьо единство“.

Политическа партия „Синьо единство“ разпространи становище, в което отправи сурова критика към политиката на кабинета в сферата на енергетиката и заклейми предизборната игра с вота на недоверие заради енергетиката, поискан от страна на ГЕРБ. От „Синьо единство“ класифицираха правителството като „правителство на БСП, ДПС и АТАКА“, което „не просто се провали в енергетиката, а води откровена антиевропейска политика“.

Според сините, тази политика е „в ущърб на общата европейска енергийна политика и в услуга на руските енергийни интереси“. От „Синьо единство“ напомнят, че те първи са предупредили за „скандалните поправки в Закона за енергетиката“ и че те са доказателство, че не преувеличават, когато говорят за обслужване на руските енергийни интереси. Тези поправки целят да заобиколят Третия енергиен пакет по отношение на проекта „Южен поток“, смятат сините.

 

Към правителствените актове, които обслужват руските интереси, „Синьо единство“ отнася и „прибързаното Решение № 76 от 09 май 2014 г. на министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което под предлог за защита на „особено важни държавни и обществени интереси“ за пореден път остава съмнение за целенасочено заобикаляне на българското законодателство“.

 

Към примерите за антиевропейска енергийна политика, от „Синьо единство“ добавят и опитите за отнемане на лиценза на ЕРП-тата, „популисткото намаление на цената на електроенергията в началото на мандата на правителството“, „деструктивните действия във ВЕИ сектора“ и в крайна сметка – „липсата на воля да се изработи дългосрочна национална стратегия, съобразена с европейското законодателство“.

 

От „Синьо единство“ обаче са не по-малко критични и към ГЕРБ и Реформаторския блок във връзка със започналите баталии около вота на недоверие за енергетиката. Сините смятат, че „вотът на недоверие цели по един особен начин да обслужи играта на добри и лоши в една пиеса, в която по същество всички носят своята вина“.

 

Според „Синьо единство“, „с действията и бездействията си, управленията на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ еднозначно затвърдиха енергийна зависимост на България от Русия“.

 

Визирайки периода през който Меглена Кунева беше министър на европейската интеграция, сините дават недвусмислената оценка, че:

 

Водачът на листата на Реформаторския блок, като министър при НДСВ и Тройната коалиция, затвори предсрочно 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, рестартира АЕЦ „Белене“ и участвува в подписването на Големия енергиен шлем“.

 

Пак според „Синьо единство“, „ГЕРБ продължиха да захранват проруската енергийна олигархия с тригодишния си отказ да спрат проекта АЕЦ „Белене“, с подписа си под проекта „Южен поток“, изцяло НЕсъгласуван с европейските изисквания и с години протакваните интерконекторни връзки“.

 

Нещо повече, сините заявяват, че „СИНЬО ЕДИНСТВО намира за унизително, че двете партии на традиционната десница – СДС и ДСБ, които са носители на традицията за последователна и категорична политика на правителството на ОДС срещу руските енергийни интереси в България, приемат да легитимират една видима политическа безпринципност, срещу която иначе на думи се борят“.

 

В заключение, от „Синьо единство“ заявяват, че те са с „единствената европейска листа, оглавявана от политик, който през всичките години на политическата си кариера е заемал последователна и категорична позиция за независимост на българските национални и енергийни интереси и един от малкото политици на десницата, който никога не преживя „катарзис“ по отношение на склонността на Москва да използува енергийните доставки като инструмент за натиск върху България“.

 

Редактор: Теодор Дечев

Влезте, за да коментирате