Политическите партии бягат от дебати в навечерието на евровота

ДПС и Реформаторският блок избягаха от „Синьо единство“, БСП заобиколи АБВ
Петък, 23 Май 2014 14:14 Публикувана в У нас Прочетена 1038 пъти
Докато европейските студенти призоваваха да се гласува масово на изборите за Европейски парламент, "големите партии" се измъкваха от дабатите без да дават обяснения за поведението си.   Докато европейските студенти призоваваха да се гласува масово на изборите за Европейски парламент, "големите партии" се измъкваха от дабатите без да дават обяснения за поведението си. Официален сайт на Европейския парламент

В навечерието на изборите за Европейски парламент, самообявилите се за „големи“ политически партии продължават да избягват участието в политически дебати. Във въздуха се носи ароматът на страх от допускане на политически грешки и от разклащане на обявеното от демоскопските проучвания предизборно равновесие. Партиите сякаш чакат прогнозираното „реми“ между БСП и ГЕРБ, за да обявят после, че … всички са победители.

Така например на 22 май 2014 г., в предаването на БНТ „Още от деня“ трябваше да има предизборни дебати с участието на ДПС, РБ и СИНЬО ЕДИНСТВО съгласно постигнатите договорености в Споразумението между БНТ и политическите партии, участващи в Европейски избори 2014 г. Тези договорености са в изпълнение на предписанията на Изборния кодекс, като под тях същите тези партии са положили подписите си.

 

Дебатите обаче се провалиха поради с нищо немотивирания отказ на ДПС и на Реформаторския блок (РБ) да изпратят свои представители. Така водачката на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО – Надежда Нейнски остана сама да се препира със себе си ...

 

Естествено, Надежда Нейнски веднага изпрати писмо до БНТ, в което изразява острото си възмущение от бягството на БСП, ДПС и Реформаторския блок от дебатите и настояа зрителите да бъдат информирани, че причината за провала на пренията в най-важните последни дни преди изборите се корени в поведението на БСП, ДПС и Реформаторския блок.

 

СИНЬО ЕДИНСТВО имаше и винаги ще има готовност да изпрати свой представител на всеки дебат, който касае европейското бъдеще на България“, се казва в писмото. Също така, там се заявява:

 

Демонстративното пренебрежение на основните политически партии към дискусиите, касаещи изборите за Европейски парламент, са подмяна на демократичните механизми и по същество допринасят за уронване на държавността. Те затвърждават у хората убеждението, че не политическите аргументи, тези и визия определят резултата на изборите, а скандалите, надвикванията, кебапчетата и купуването на гласове.

 

За нас поведението на БСП и ДПС не е изненада. Изненадани сме обаче от поведението на РБ, който в своя публична позиция осъди липсата на дебати и бягството на основните политически лидери от тях, а сега водачът на тяхната листата Меглена Кунева за пореден път отказа публичен дебат с водача на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски. Това е очевидна проява на двоен стандарт, която няма нищо общо с отговорно поведение на политическа сила с претенции към дясното политическо пространство и визия за развитието на ЕС“.

 

Днес, 23 май 2014 г., в същото предаване по БНТ от 18,30 ч. трябваше да се срещнат БСП, АБВ и СИНЬО ЕДИНСТВО. Този път от БСП отказаха участие, така че лице в лице ще се изправят Надежда Нейнски и Ивайло Калфин.

 

Тук е мястото да се отбележи, че отказите на „големите“ политически партии да участвуват в дебатите са израз освен всичко друго и на високомерие. От големите партии смятат, че участието в дебати с „малките“ партии е от полза единствено на „малките“. В големите партии са си внушили, че такива дебати едва ли не „легитимират“ и „придават тежест“ на малките партии и не носят нищо на „големите“.

 

Тук бихме могли да кажем на „големите партии“ няколко неща. На първо място, подобно поведение говори най-вече за страх от грешка или за страх от опасността, представител на „малките“ партии да ги надприказва образно казано. За партии с претенции да са „банките с кадри“ от експерти на национално ниво, подобно поведение е злепоставящо и дори унизително. Още повече, когато срещу тях ще се изправят хора, които не са хванати от гората, а са управлявали България в продължителни периоди.

 

Наистина трагикомично е поведението на Реформаторския блок, където не искат да застанат очи в очи с Надежда Нейнски. Още по-порочно е поведението на БСП, за които отказът от участие в прения с АБВ е тежка грешка. АБВ не успяха да излъчат никакви сериозни послания за тези избори. Въпреки, че „визия“ е любимата дума на Георги Първанов, такава така и не беше представена. И точно в този момент, представителите на БСП аристократично се оттеглят от бойното поле, вместо да кажат тези неща в очите на иначе наистина много работливият досегашен евродепутат – Ивайло Калфин.

 

Високомерието поражда тактически грешки, които могат да бъдат заплатени със загубени гласове – било на мигрирали гласоподаватели, било на отказали се да гласуват. Това е азбучна истина, но „големите“ партии са готови да поемат този риск. Защо ? Може би защото и те се чувствуват неуверени, независимо дали се казват ГЕРБ, ДПС или БСП.

Влезте, за да коментирате