От ЧЕЗ показаха защо резултатите от регулаторния одит на ДКЕВР не са представителни

За 9 години, групата на ЧЕЗ инвестира в над 20000 съоръжения и подмени една трета от мрежата в Западна България. Средният брой на непланираните прекъсвания на клиент намаля наполовина
Понеделник, 26 Май 2014 23:44 Публикувана в У нас Прочетена 1235 пъти
От стъпването си на българския пазар преди 9 години до днес, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е инвестирало в 20331 съоръжения и е подменила една трета, или близо 20000 километра от електроразпределителната мрежа на Западна България. Компанията е изградила 1 827 нови трафопоста, обнови и ремонтира 14 000 трафопоста и подмени 4 504 трансформатора. Само през 2013 г., компанията е подменила трансформатори на стойност 6,3 милиона лева, изградила е и е реконструирала трафопостове за 2,5 милиона лева.   От стъпването си на българския пазар преди 9 години до днес, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е инвестирало в 20331 съоръжения и е подменила една трета, или близо 20000 километра от електроразпределителната мрежа на Западна България. Компанията е изградила 1 827 нови трафопоста, обнови и ремонтира 14 000 трафопоста и подмени 4 504 трансформатора. Само през 2013 г., компанията е подменила трансформатори на стойност 6,3 милиона лева, изградила е и е реконструирала трафопостове за 2,5 милиона лева. Снимка: Пресцентър на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД

От стъпването си на българския пазар преди 9 години до днес, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е инвестирало в 20331 съоръжения и е подменила една трета, или близо 20000 километра от електроразпределителната мрежа на Западна България. Компанията е изградила 1 827 нови трафопоста, обнови и ремонтира 14 000 трафопоста и подмени 4 504 трансформатора. Само през 2013 г., компанията е подменила трансформатори на стойност 6,3 милиона лева, изградила е и е реконструирала трафопостове за 2,5 милиона лева. Тази информация беше изнесена от компанията на 25 май 2014 г.

Дружеството е изградило нови кабелни линии между подстанциите „Средец“ и „Хиподрума“, чиято стойност възлиза общо на близо 8 милиона лева. В резултат на направените инвестиции значително са подобрени показателите за качество на доставяната електроенергия. Индексът за средната продължителност на непланираните прекъсвания е понижен с 30 на сто през периода 2009 - 2013 г., а средният брой на непланираните прекъсвания на клиент е намалял с 55 на сто.

 

Тези показатели са постигнати благодарение на интензивни инвестиции в една стара и в голямата си част неподдържана преди това мрежа. Разбира се, има още какво да се желае. Подобряването на качеството на електрозахранването е наше лицензионно задължение и основен инвестиционен приоритет“, е мнението на  Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

 

През последните 9 години ЧЕЗ е призовавала за признаване на повече инвестиции в мрежата, но досега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) винаги е одобрявала по-малък размер инвестиции. За да поддържа непрекъснато и качествено електрозахранване, компанията е вложила за 9 години близо 728 милиона лева. Това е с 88 милиона лева повече от одобрените от ДКЕВР инвестиции.

 

През последната година три регулаторни решения намалиха дела на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията с над 90 на сто и в момента компанията получава едва 0,9 лева от сметка за ток на стойност 100 лева. Ограничените приходи оказват силен натиск върху възможностите за инвестиции и разходи на компанията за извършване на лицензионната й дейност. От групата компании заявяват, че в отговор на променената регулаторна среда, ЧЕЗ е приложила мерки, за да адаптира бизнеса си към новите изисквания и максимално да оптимизира разходите си, като продължава да изпълнява целевите параметри за качество, определени от ДКЕВР.

 

Според представителите на ЧЕЗ, проверките, направени от ДКЕВР в рамките на регулаторния одит в началото на 2014 г.,  нямат представителен характер. Те не са направени чрез случайна и представителна извадка от всички клиенти на дружеството, а само на 33 предварително избрани случаи, по които има депозирани жалби. Случаите са съсредоточени предимно в малки населени места и вилни зони, с много малък брой потребители, където за съжаление има чести случаи на нерегламентираното присъединяване, причиняващо претоварване на системата и влошаване на качеството. Резултатите от контролните замервания са показали, че при 18 от 33-те проверки по жалби на потребители няма отклонение в качеството. Установени са 15 несъответствия, което е минимален дял – едва 0,0007% от общо над 2 милиона клиенти на ЧЕЗ. За тези случаи „ЧЕЗ Разпределение България“ АД се е ангажирала да инвестира в обновяване и реконструкция на мрежата и съоръженията за подобряване на качеството на доставяната електроенергия.

 

Една от основните причини за отклоненията в качеството на електроенергията са нерегламентираните присъединявания и кражбите на съоръжения. През изминалите 9 години дружеството е изразходвало милиони левове за покриване на щетите от кражби. В противен случай тези средства щяха да бъдат инвестирани за подобряване качеството на услугата. Необходими са сериозни действия от държавните органи и наказателни мерки срещу нарушителите, които причиняват прекъсвания, влошават качеството и ощетяват редовните клиенти на ЧЕЗ.

 

Междувременно, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва през май 28 нови обекта за развитие, реконструкция и модернизация на електроразпределителната мрежа и енергийните съоръжения в Западна България. В осъществяването на тези обекти компанията ще вложи 1,2 милиона лева.Най-големият проект е модернизация и реконструкция на въздушна мрежа ниско в с. Гложене, община Козлодуй, където ще бъдат инвестирани 346 хиляди лева. В София стартира подмяната на 14 километра кабели от мрежата средно напрежение от подстанция „Овча купел“. Инвестицията ще надвиши 250 хиляди лева.

 

Според Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, „целта на всички проекти, които стартираме през май, е да бъде подобрено качеството на услугата, която предлагаме на нашите клиенти. Стопанисваната от ЧЕЗ мрежа в голямата си част е стара, съоръженията са с изтекъл жизнен цикъл и спешно се нуждаят от подмяна или реконструкция. Въпреки сериозния натиск върху разходите и липсата на яснота кога ЧЕЗ ще възвърне инвестициите си, ние продължаваме да инвестираме, защото без необходимите средства се създават предпоставки за повече аварии по мрежата“.

 

Пак през май на територията на град София ще започне осъществяването на 12 обекта на обща стойност 576,05 хиляди лева. В Югозападна България ще бъдат инвестирани 171,9 хиляди лева в 7 обекта, а в района на Северозападна България ще стартират 9 проекта, в които компанията ще вложи 454,9 хиляди лева.

Влезте, за да коментирате