Брутална кражба на кабел предизвика тежка авария в ж. к. „Бъкстон“ в София

Аварийните екипи на ЧЕЗ реагират светкавично, но оценката на щетите още продължава. От ЕРП-то настояват да се затегне режима на търговията със скрап
Сряда, 04 Юни 2014 14:16 Публикувана в У нас Прочетена 1220 пъти
Днешната кражба на нулев проводник в ж. к. „Бъкстон“, остави 19 блока без ток и доведе до изгарянето на голям брой електродомакински уреди. Това съвсем не е първият случай, когато нагли крадци предизвикват истински бедствия. На снимката се виждат последствията от кражбата на медни проводници, предизвикала пожар в проходим кабелен колектор, захранван от подстанция „Димитър Димитров“ в столицата. Инцидентът стана на 14 юли 2010 г. и дълго ще се помни. В случая крадците бяха буквално обелили изолацията на кабела заради медния екран. В резултат на аварията кварталите Овча купел, Красно село, част от Красна поляна  бяха останали без ток, а аварийните екипи на ЧЕЗ трябваше да изчакат пожарникарите да загасят огненото бедствие. ЕРП-тата не спират да настояват за по-ефикасни мерки срещу граничещите с тероризъм действия на кабелните крадци.   Днешната кражба на нулев проводник в ж. к. „Бъкстон“, остави 19 блока без ток и доведе до изгарянето на голям брой електродомакински уреди. Това съвсем не е първият случай, когато нагли крадци предизвикват истински бедствия. На снимката се виждат последствията от кражбата на медни проводници, предизвикала пожар в проходим кабелен колектор, захранван от подстанция „Димитър Димитров“ в столицата. Инцидентът стана на 14 юли 2010 г. и дълго ще се помни. В случая крадците бяха буквално обелили изолацията на кабела заради медния екран. В резултат на аварията кварталите Овча купел, Красно село, част от Красна поляна бяха останали без ток, а аварийните екипи на ЧЕЗ трябваше да изчакат пожарникарите да загасят огненото бедствие. ЕРП-тата не спират да настояват за по-ефикасни мерки срещу граничещите с тероризъм действия на кабелните крадци. Снимка: „ЧЕЗ Разпределение България“ АД - http://www.cez.bg/bg/novini/261.html

Вандали откраднаха нулев меден проводник от силовия трансформатор до нулева шина в трафопост на ул. „Юнашка песен“ 22. Това означава, че засегнатите потребители са останали без заземяване, което е довело до масово изгаряне на електроуреди и електромери. Причинената авария остави 19 блока в кв. „Бъкстон“ без ток.

Първият сигнал за липса на ток е подаден около 6 часа сутринта. Аварийните екипи са се отзовали на сигнала в 6:20 мин. В момента се извършва възстановяване на електрозахранването и обход на засегнатите потребители.

 

Очакваме компетентните власти да вземат адекватни мерки за защита на интересите на населението и съоръженията ни от непрекъснатите посегателства. Настояваме да се затегне режима на изкупуване на скрап и да не се допуска изкупуване на кабели и други инфраструктурни елементи“, каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Влезте, за да коментирате