Явор Куюмджиев: Вероятността цената на тока да се увеличи е много голяма

Според депутата от „Коалиция за България“, основният проблем на БСП е слабата комуникация с избирателите
Петък, 06 Юни 2014 11:22 Публикувана в У нас Прочетена 1353 пъти
В отговор на болезнения въпрос, дали ще има увеличение на цената на тока, Явор Куюмджиев отговори, че този въпрос трябва да се отправи най – вече към ДКЕВР. Според него, за да не се стигне до такова увеличаване, трябва да се предприемат мерки за ограничаване на най – големите разходи, които са в системата, а те са на базата на дългосрочно подписани договори. Ако тези неща не се случат, вероятността цената да се увеличи е много голяма. В крайна сметка решението изцяло зависи от ДКЕВР.   В отговор на болезнения въпрос, дали ще има увеличение на цената на тока, Явор Куюмджиев отговори, че този въпрос трябва да се отправи най – вече към ДКЕВР. Според него, за да не се стигне до такова увеличаване, трябва да се предприемат мерки за ограничаване на най – големите разходи, които са в системата, а те са на базата на дългосрочно подписани договори. Ако тези неща не се случат, вероятността цената да се увеличи е много голяма. В крайна сметка решението изцяло зависи от ДКЕВР. Снимка: Телевизия „СКАТ“ - http://www.skat.bg/products.php?type=5&genre=1664

На 05 юни 2014 г., Явор Куюмджиев, народен представител от ПГ на „Коалиция за България“ и заместник – председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, разговаря с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”. Както можеше да се очаква, първата разисквана тема беше изявлението на председателя на ДПС – г-н Лютви Местан, че са необходими предсрочни избори.

Явор Куюмджиев заяви, че лично той е бил малко изненадан от това изявление. Той продължи, че всъщност от ДПС са казали, че трябва да се преговаря кога точно това правителство ще приключи своята работа, но никой не е казал, че това ще стане утре. Самият факт, че се е стигнало до тези разговори, е обусловен от неочакваните резултати на евроизборите. Според него обаче, в БСП са си направили изводите и в следващите седмици и месеци ще се обърнат към своите избиратели, за да разберат защо те са им се разсърдили.

 

Относно причините за слабите резултати на БСП на изборите, Явор Куюмджиев заяви, че те се дължат повече на споровете с АБВ, отколкото на взаимодействието с ДПС. Той продължи, че всъщност прегръдка с ДПС не е имало, имало е конструктивен диалог, защото пред правителството стоят важни задачи.

 

Депутатът от „Коалиция за България“ беше категоричен, че БСП притежава инстинкта винаги пред заплаха да намира верния път и да оцелява. Той продължи, че за началото на следващата седмица е свикано заседание на Националния съвет и там ще се вземат необходимите решения.

 

Според Явор Суюмджиев, БСП не се страхува от избори, необходимите изводи са били направени и левицата е дори по – готова от останалите партиите.

 

На въпрос на Клара Маринова, дали е възможно позицията на Лютви Местан да е била съгласувана със Сергей Станишев, но останалите депутати от „Коалиция за България“ да не са били информирани, Явор Куюмджиев отговори, че това едва ли е така. Той не се съгласи и с твърдението, че последната една година е изгубена, защото е била постигната една много важна задача - да не бъдат допуснати ГЕРБ и Бойко Борисов отново във властта, поне за някакъв период от време.

 

Втората важна крачка е била да се направи невъзможно тяхното връщане във властта, но сега това връщане изглежда възможно. Явор Куюмджиев обаче беше категоричен, че БСП има самочувствието отново да се изправи пред своите избиратели и да поиска отново доверие.

 

В отговор на болезнения въпрос, дали ще има увеличение на цената на тока, Явор Куюмджиев отговори, че този въпрос трябва да се отправи най – вече към ДКЕВР. Според него, за да не се стигне до такова увеличаване, трябва да се предприемат мерки за ограничаване на най – големите разходи, които са в системата, а те са на базата на дългосрочно подписани договори. Ако тези неща не се случат, вероятността цената да се увеличи е много голяма. В крайна сметка решението изцяло зависи от ДКЕВР.

 

Относно критиките на опозицията за политиката в сектор „Енергетика” Явор Куюмджиев заяви, че от ГЕРБ изобщо не са конструктивни, защото по време на дебата по вота на недоверие, който е бил на същата тема, не са били чути никакви аргументи, който да са подлатени с факти. От ГЕРБ се търси само скандал и опорочаване на институциите, което е много тъжно, защото не се водят истински дебати.

 

По въпроса за ситуацията около проекта „Южен поток”, заместник председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание категорично заяви, че това е един много важен за България проект, от който страната ни може да има само предимства, без да получи никакви негативи. Той изрази съжалението си, че няма консенсус сред българските партии, защото един такъв проект не може да бъде реализиран само от едно правителство, сегашното е четвъртото, което се занимава с него, а строежът все още не е започнал.

 

Явор Куюмджиев продължи, че тук не може да се говори за русофилия или за русофобия, защото дори няма противобоство на Брюксел срещу Москва и работните групи между ЕС и Русия продължават своята работа.

 

Клара Маринова помоли да се коментират и твърденията, че цената за предсрочен вот е еврокомисарско място за Сергей Станишев. В отговор, Явор Куюмджиев заяви, че силно се съмнява, че има такива договорки, ситуацията е твърде сложна, за да бъде доведена до личните желания на един човек.

 

Попитан, с какво БСП ще успее да върне доверието на избирателите, той заяви, че най – важното нещо е да се стигне до преки разговори с максимално широк кръг от избиратели, за да им бъде обяснено защо отново трябва да гласуват доверие на БСП. Той продължи, че е очевидно, че БСП не може да се бори с популизма и да овладява телевизии и медии, както правят някои други политически сили.

 

Освен това, според Явор Куюмджиев в БСП са слаби, когато обясняват добрите неща, които са свършили. Той коментира:

 

След доброто управление през периода 2005 – 2009 година, когато доходите се увеличиха почти двойно, избирателите ни наказаха с едва 40 депутата. Сега се случи нещо подобно. Значи основният извод е, че имаме много слаба комуникация“.

1 коментар

  • Връзка на коментара николай Петък, 06 Юни 2014 12:15 публикуван от николай

    Леле ,леле ..............бе мама ти да е..................................комунистическа!!!
    и това е най малкото което да сторя за тази партия и този
    човек,не човек депутат ,червен депутат!

Влезте, за да коментирате