Крадците на трансформаторно масло се развихриха

Експроприаторите нямат умора, защото жътвата наближава, а краденото трансформаторно масло се пласира най-вече като заместител на гориво за тежките селскостопански машини
Събота, 14 Юни 2014 00:23 Публикувана в У нас Прочетена 1268 пъти
Изгорял трансформатор на компанията „Енерго-Про“ в павликенското село Вишовград. Трафопостът се е запалил и изгорял в резултат на кражба на трансформаторно масло. Инцидентът е оставил без ток над 120 къщи в селото. Трафопостът се е запалил и изгорял в резултат на кражба на трансформаторно масло. Инцидентът е оставил без ток над 120 къщи в селото. Други такива инциденти оставиха без ток хиляди абонати на ЧЕЗ в София и Софийско. От органите на реда никой не се впечатлява от ставащото.    Изгорял трансформатор на компанията „Енерго-Про“ в павликенското село Вишовград. Трафопостът се е запалил и изгорял в резултат на кражба на трансформаторно масло. Инцидентът е оставил без ток над 120 къщи в селото. Трафопостът се е запалил и изгорял в резултат на кражба на трансформаторно масло. Инцидентът е оставил без ток над 120 къщи в селото. Други такива инциденти оставиха без ток хиляди абонати на ЧЕЗ в София и Софийско. От органите на реда никой не се впечатлява от ставащото. Снимка: „Енерго – Про“.

През последните два месеца, кражбите на трансформаторно масло в страната достигнаха нови висоти. Крадците действуват с оперативността и ефикасността на диверсионно-разузнавателни групи. Казано на общоприетия жаргон - „краде се като за световно“.

Друг е въпросът, че причина за трансформаторния бандитизъм не е световното първенство по футбол, а засилването на селскостопанските дейности и наближаването на жътвата. Отдавна е установено, че краденото трансформаторно масло се пласира най-вече като заместител на гориво за тежките селскостопански машини.

 

И черната хроника на кражбите от трансформаторите се върти ли върти ...

 

На 9 май 2014 г., 189 клиенти на ЧЕЗ в кв. „Надежда“ останаха без електрозахранване за 8 часа заради кражба на масло от трафопоста на бл. 319. Сигналът от с. Мрамор е получен на 8 май 2014 г. в 19:40 ч от клиент на компанията, който забелязва, че от трафопоста на ул. „Александър Стамболийски“ 27 излиза маркуч, от който е изтекло масло.

 

Същата вечер 250 клиенти по улиците „Александър Стамболийски“, „Мичурин“, „Чичовци“ останаха без електрозахранване за повече от 7 часа. За кражбите са уведомени полицейските органи. Екипите на ЧЕЗ Разпределение България извършиха подмяната на трансформаторите в с. Мрамор и кв. „Надежда“.

 

Двата случая за пореден път показват как от кражбите страдат редовните клиенти на ЧЕЗ, на които им се налага с часове да стоят без ток. Крадците явно са се чувствали достатъчно уверени, за да източват маслото през светлата част на денонощието. Призоваваме хората, които забележат подобни действия да сигнализират веднага на компанията и на полицейските органи“, заяви Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

 

Посегателствата над съоръжения на компанията зачестяват, продължавата да алармират от ЧЕЗ Разпределение България през следващите седмици. Две кражби на трансформаторно масло станаха причина за прекъсване на електрозахранването в с. Герман и Гара Искър на 19 май.Само за периода 17-19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област.

 

Вратата на трафопоста в с. Герман беше заварена, но това не е попречило на вандалския акт – в стената му е избита дупка и по този начин нарушителите са достигнали до трансформатора. 30 домакинства останаха без ток. Трафопостът не е наша собственост, но ние предприехме незабавни мерки с цел да възстановим електрозахранването на клиентите в района. Пристъпваме и към монтаж на сигнално-охранителна техника на съоръжението“, каза Виктор Станчев.

 

Поредно нагло посегателство над съоръжение на ЧЕЗ в рамките на две седмици остави без електрозахранване 253 клиенти на компанията във вилна зона Войнеговци в нощта срещу 7 юни. Неизвестни лица са източили трансформаторното масло от трансформатор, вследствие на което е прекъснато захранването на живущите в населеното място. На дежурните екипи на ЧЕЗ им се наложи доста да поработят по отстраняване на аварията, предизвикана от кражбата.

 

Компанията е уведомила служителите на 2-ро РПУ в столицата за съставяне на констативен протокол за престъплението.

 

Това се оказа второ посегателство над съоръжение на компанията в София и Софийско в рамките на няма 24 часа. На 06 юни 2014 г., кражба на трансформаторно масло предизвика авария и остави без електрозахранване над 4413 клиенти  в селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и столичния ж.к. Дружба.

 

Два вандалски акта на източване на масло от трансформатори станаха причина за прекъсване на захранването над 430 клиенти на ЧЕЗ в квартал „Надежда“ и село Мрамор, Столична община, в периода 8-9 май.

 

Източването на масло нанася огромни щети на ЧЕЗ и на клиентите на дружеството, защото безвъзвратно уврежда трансформаторите. То осигурява изолацията и охлаждането на съоръжението. Когато остане без масло, трансформаторът аварира и трябва да се подмени незабавно.

 

За съжаление от подобни брутални посегателства над съоръженията страдат най-вече коректните клиенти на компанията. От една страна, заради неудобствата, които прекъсването на електрозахранването им причинява, от друга – защото покриването на щетите от кражби намалява възможностите на ЧЕЗ за инвестиции в подобрения на качеството на услугите. Ето защо призоваваме за затягане на законодателния контрол и силна обществена нетърпимост към подобни престъпления “, каза  Виктор Станчев.

 

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са източени 60 тона трансформаторно масло, а от началото на тази година до момента количеството възлиза на близо 30 тона. Щетите от кражби на трансформаторно масло от началото на миналата година до момента са за 2,4 млн. лева. След източване на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно, което струва на компанията между 10 и 30 хиляди лева.

 

Кражбите на трансформаторно масло не са запазена неприятност за ЧЕЗ. Краде се и от трансформаторите на останалите електроразпределителни дружества. Продължава възстановяването на щетите след пожар в трафопост в павликенското село Вишовград. Този път трафопостът е на компанията ЕНЕРГО – ПРО.

 

Трафопостът се е запалил и изгорял в резултат на кражба на трансформаторно масло. Инцидентът е оставил без ток над 120 къщи в селото. Инцидентът е възникнал рано сутринта в петък на 6 юни 2014 г. Кражбата във Вишовград е нанесла вреди на жителите на селото, които са стояли часове без ток, а сега са на временно захранване, което не може да гарантира необходимата сигурност и качество. Тепърва електроразпределителното дружество трябва да направи непредвидени разходи за пълното възстановяване на изгорелия трафопост.

 

Във време на икономическа криза и остри финансови ограничения, подобни вандалски прояви са тежък удар върху състоянието на енергийната система“, заяви Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО.

 

От кражбите и вандалщината губещи са хората, защото нашето дружество е принудено да влага в ненужни ремонти оскъдните средства, с които разполага след жестоките намаления на финансирането на разпределителната мрежа. Принудени сме да подменяме унищожени съоръжения, вместо да инсталираме нови мрежи и трафопостове там, където са най-нужни. Вместо да влагаме ресурси в качеството на електроенергията, ние трябва да ликвидираме пораженията, причинени от крадци и вандали", каза Стефан Абаджиев.

 

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 0 10, на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и в Центровете за обслужване на клиенти.

 

Редактор: Теодор Дечев

Влезте, за да коментирате