Клиенти се втурнаха да теглят депозити от КТБ

Пред Финансов център – Запад на КТБ в София от сутринта се вие опашка
Петък, 20 Юни 2014 12:55 Публикувана в У нас Прочетена 1167 пъти
Местонахождението на Финансов център – Запад на КТБ. Опашката пред клона на КТБ е достатъчно дълга за да привлече вниманието на минувачите и на клиентите на намиращия се в непосредствена близост клон на застрахователна компания „Виктория“. Тук не прилагаме снимка на чакащите, защото някои от тях категорично не желаеха да бъдат снимани, макар и на публично място, а и целта на тази публикация не е да разпалва масова истерия. Тук само констатираме, че до този момент в итката „Цветан Василев – Делян Пеевски“, банкерът понася по-тежки загуби от политика, станал символ на новото време.   Местонахождението на Финансов център – Запад на КТБ. Опашката пред клона на КТБ е достатъчно дълга за да привлече вниманието на минувачите и на клиентите на намиращия се в непосредствена близост клон на застрахователна компания „Виктория“. Тук не прилагаме снимка на чакащите, защото някои от тях категорично не желаеха да бъдат снимани, макар и на публично място, а и целта на тази публикация не е да разпалва масова истерия. Тук само констатираме, че до този момент в итката „Цветан Василев – Делян Пеевски“, банкерът понася по-тежки загуби от политика, станал символ на новото време. Карта: http://wikimapia.org

Едно зло не идва само. Тази българска поговорка намери поредното си потвърждение тази сутрин пред Финансов център – Запад на Корпоративна търговска банка. Центърът се намира в ж. к. „Илинден“, бл.71. От сутринта, пред клона на КТБ се е подредила опашка от граждани, които мълчаливо чакат, без да коментират на висок глас и без да са склонни да дават обяснения, защо са там. Към 11:30 часа, чакащи хора бяха заели и пейките в малката градинка пред банката.

По принцип, пред този клон на КТБ никога не е имало опашки или чакащи граждани, още повече, че салонът му е доста голям, за да трябва някой да стои отвън. Пък и от рекламния слоган на банката знаем, че „клиентите са й скъпи“, за да бъдат държани на тротоара и викани един по един… Въпреки това, „мълчаливото присъствие“ на клиенти продължава от сутринта и не намалява.
Опашката не е чудовищно дълга, но е достатъчно многолюдна, за да привлече вниманието на практически всеки минаващ покрай финансовия център пешеходец. Към това внимание се прибавя и любопитството на клиентите на застрахователната компания „Виктория“, която има офис в непосредствена близост. По времето на „Виденовата криза“ сме виждали несравнимо по-дълги опашки, но и тази е знак, че нещо става и не може да бъде подмината с лека ръка.

Все пак, някои хора от опашката признаха, че са дошли да теглят парите от банковите си сметки. Редакцията разполага с проверена информация за опашки пред още два клона на КТБ в София. В 12:24 часа, НЮЗ.бг съобщи за опашка пред централата на КТБ на площад „Гарибалди“. В контекста на прокурорската интервенция срещу КТБ, някои медии съобщиха за опашки пред клонове на КТБ във Варна на 17 юни 2014 г., но от тогава до сега се случиха много неща, които теоретически би трябвало да реабилитират КТБ в очите на обществеността.

Само по себе си, ставащото е странно, като се има пред вид, че прокуратурата „призна грешката си“ по случая около обвинението за заговор за убийството на Делян Пеевски, а задържаните трима граждани бяха пуснати по живо – по здраво. Очевидно, клиентите на банката са притеснени не толкова от медийните спекулации около „убийството на Пеевски“, колкото от изтеклата информация за тежък конфликт между шефа на КТБ – Цветан Василев и одиозния народен представител, кандидат за евродепутат и кандидат за шеф на ДАНС – Делян Пеевски.

Не ни е известно букмейкърите да приемат залагания за изхода на конфликта Василев – Пеевски, но очевидно е, че има хора, които смятат Пеевски за много опасен противник. Действително, до този момент, губещ от конфликта е Цветан Василев и опашката от тази сутрин е едно от доказателствата за това. Българската публика е изключително изнервена и недоверчива и повече от 17 години след рухването на банковата система по времето на Жан Виденов, хората продължават за са готови да реагират панически на всеки сигнал за проблем в дадена банка.

Скандалът със „заговора срещу Делян Пеевски“ приключи (поне за сега) в „криминалната“ си част. Не така е обаче с имиджовата страна на проблема. Смятаната за най-силна и най-толерирана от властта банка, изведнъж се изправи пред необходимостта „да се обяснява“ с обществеността и най-вече с клиентите си. И проблемите не закъсняха …

Всъщност, въпреки че клиентите са му скъпи, г-н Цветан Василев вероятно в бъдеще ще бъде много по-внимателен при избора на стретегически партньори в персонален план. Защото Делян Пеевски наистина му излиза много скъпо. А и явно е, че парите на държавните дружества са нещо като прокълнатото злато на пиратите – голяма радост е като го откриеш но после то ти носи само нещастия.

Последно променена в Петък, 20 Юни 2014 15:00
Влезте, за да коментирате