БНБ вече търси купувач за КТБ, нищо че не е фалирала

Внезапно КТБ вдигна бяло знаме и поиска помощ от БНБ. Иван Искров даде пресконференция в духа на поговорката „гузен негонен бяга“
Петък, 20 Юни 2014 16:23 Публикувана в У нас Прочетена 1359 пъти
Иван Искров: „Ангажиментите ни към КТБ са ясно изразени в закона. Банката се управлява от квесторите. Членовете на управителния и надзорния съвет вече нямат право на глас. Най-важното, което трябва да свършат квесторите е да наемат външна одиторска фирма, за да няма спекулации и да се направи пълен отчет на дейността на КТБ. Включително и на кредитния портфейл. Идеята ни е да се санира банката и да се водят разговори с потенциалните купувачи на банката“. Остава въпросът, кой напира да купи изпадналата в ликвидна криза банка ?   Иван Искров: „Ангажиментите ни към КТБ са ясно изразени в закона. Банката се управлява от квесторите. Членовете на управителния и надзорния съвет вече нямат право на глас. Най-важното, което трябва да свършат квесторите е да наемат външна одиторска фирма, за да няма спекулации и да се направи пълен отчет на дейността на КТБ. Включително и на кредитния портфейл. Идеята ни е да се санира банката и да се водят разговори с потенциалните купувачи на банката“. Остава въпросът, кой напира да купи изпадналата в ликвидна криза банка ? Снимка: МИГ НЮЗ, http://www.mignews.info/ivan-iskrov-ktb-ne-e-falirala/

Докато хората се чудеха на опашките пред клоновете на Днес (20 юни 2014 г., б. ред.), в 11:40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, БНБ излезе с комюнике, което поместваме по-долу изцяло:

"Днес (20 юни 2014 г., б. ред.), в 11:40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

За повече подробности заповядайте на пресконференция в централната сграда на Българската народна банка в 13.30 часа".

Журналистите се възползуваха от любезната покана и уважиха по подобаващ начин пресконференцията на БНБ. Тя започна, както беше обявено в 13:30 часа, като присъствуваше кажи – речи цялото висше ръководство на Народната банка. Някои сайтове се възползуваха от предимствата на информационните технологии и излъчиха пряко пресконференцията на БНБ.

Тук привеждаме някои дословни цитати от изявленията на гуверньора на БНБ – г-н Иван Искров, които както виждаме се цитирани вече и от други медии.

На първо място, Иван Искров не пропусна да атакува индиректно медиите, че едва ли не те са виновни за проблемите в Корпоративна търговска банка. Тоа изявление би трябвало да бъде адресирано само към някои, отделно взети медии, но и те едва ли са толкова виновни, колкото са виновни участниците във вече изплувалите на повърхността подмолни битки около КТБ. Той заяви:

Ние призовахме всички медийни фактори да бъдат отговорни към ситуацията. Винаги съм призовавал, когато се говори за банки да бъдем много отговорни. Нека не си бутаме къщата сами. Много страни ни завиждат за стабилната банкова система“.

След това, Иван Искров се опита да обясни паниката около КТБ с атаката срещу подуправителя на БНБ – Цветан Гунев:

Няма да коментирам делото срещу колегата Гунев. Не искам да се шуми, защото това пак ще повлияе негативно върху стабилността на системата. Изрично сме помолени от адвоката на г-н Гунев да не говорим по тази тема. Анонимката срещу него си свърши работата. Аз съм сигурен, че това не е написано от наш служител. След тази атака, която се получи драстично се увеличиха тегленията от КТБ. Днес от там ни уведомиха, че заради огромните тегления на средства, от тям няма как да продължат да плащат своите задължения. За това поставихме банката под специален надзор“.

Последва коментар за адекватността на действията на БНБ, издръжан в духа „умря циганката дето ме хвалеше и затова си се хваля сам“:

Искам да заявя, че КТБ не е фалирала банка. БНБ действа много бързо. Вложителите не трябва да се притесняват. Трябва да спрем да нагнетяваме напрежението. Не е било необходимо тези, които бяха подплашени, да ходят да си теглят парите. Пак казвам, банката не е фалирала. Намира се под надзора на БНБ. Моля хората да се успокоят. Нашият банков сектор няма връзки характерни за Запада. КТБ не влияе върху другите търговски банки. Много специалисти изказаха мнение, но КТБ няма никакво отношение към валутния борд“.

Без всяккава ирония ни остава да се надяваме, че хората ще послушат съвета на Иван Искров и ще разпуснат митингите пред колновете на КТБ. Ето още от изявлението на управителя на БНБ, за решителните действия, които Централната банка е предприела в този момент:

Поставихме КТБ под специален надзор за срок от 3 месеца. Назначили сме двама квестори. УС на БНБ спира за срок от 3 месеца изпълненията на задълженията на КТБ. Отстранихме и членовете на УС и Надзорния съвет на КТБ. Лишаваме от право на глас за срок от 3 месеца акционерите на банката, които имат повече от 10% акции. Банката вече е под контрола на квесторите. Информирали сме Министерски съвет, министър-председателят и финансовия министър за ситуацията. Държавният глава също е в течение на ситуацията. Получихме пълната им подкрепа“.

Интересен въпрос е, за какво му е била на г-н Иван Искров подкрепата на министър-председателя и на президента на Републиката при тази ситуация. Поне официално, БНБ е независима и точно за такива дейстивя, едва ли би трябвало да пита изпълнителната власт. Но, разбира се, по никакъв начин не можем да упрекнем хората в БНБ, че са информирали „високите капии“, какво точно става. Сега би било добре да уведомят, колкото се може по-изчерпателно и разбираемо вложителите в КТБ. До тук, става ясно, че в БНБ вече са се разбързали дори да намерят купувач на КТБ. Интересно ...

Ето какво точно каза по въпроса Иван Искров:

Ангажиментите ни към КТБ са ясно изразени в закона. Банката се управлява от квесторите. Членовете на управителния и надзорния съвет вече нямат право на глас. Най-важното, което трябва да свършат квесторите е да наемат външна одиторска фирма, за да няма спекулации и да се направи пълен отчет на дейността на КТБ. Включително и на кредитния портфейл. Идеята ни е да се санира банката и да се водят разговори с потенциалните купувачи на банката“.

В заключение, гуверньорът на БНБ още един път похвали сам институцията, която ръководи. От изказването му лъхаше сякаш някакъв страх, че публиката го държи отговорен за ставащото в БНБ:

БНБ никога не спи. Нека да си пазим институциите. Не трябва винаги да се счита, че всичко написано в една медия е истина. Не мога да коментирам информациите за 19 кредита отпуснати от банката. Това е работа на квесторите. Моля да не се правят категорични изводи и да се вменява вина на ръководството на БНБ. Атаката срещу КТБ е сериозна“, заяви високо и ясно Искров.

На финала, г-н Иван Искров пак се опита да отправи послание към вложителите в КТБ с призива да не се паникьосват. Подобен призив е вън от всякакво съмнение необходим. Може би не беше чак толкова необходимо успокоението, че хората ще си вземат парите ... „до три месеца“. Да, така е по закон, но казано точно по този начин, едва ли някой притеснен за парите си гражданин се е успокоил:

Всички операции на КТБ са консервирани. Няма никаква необходимост хората да ходят и да се редят пред офисите на банката. Тя функционира, но никой не може да има претенции към нея. Към момента КТБ не е фалирала. След 3 месеца или по-рано, хората ще си получат депозитите. Ръководството на БНБ няма никаква отговорност за случващото се. Който мисли по друг начин, да го докаже в съда“, подкрани Искров предполагаемите си опоненти.

За сега не стана ясно, кого точно визира гуверньорът на БНБ, но от тона на изявлението му, остава усещането, че с пресконференцията си, БНБ се опитва да спре не само „сериозната атака срещу КТБ“, но и някаква засега невидима атака срещу целокупното ръководство на Централната банка. Всъщност, това е въпросът на деня – дали това, което става в КТБ ще повлече след себе си и ръководството на БНБ. До този момент, наблюдателите не даваха голям шанс на подобна възможност. След изявлението на Иван Искров, което съдържа огромен заряд на притеснение, може да се окаже, че действието в банковата драма ще се премести от площад „Гарибалди“ на площад „Атанас Буров“.*

*Забележка: Значителна част от жителите на София и гостите на столицата и до сега не са забелязали, че пространството пред БНБ от известно време се нарича площад „Атанас Буров“.

Последно променена в Петък, 20 Юни 2014 17:42
Влезте, за да коментирате