Работодатели и профсъюзи с общо предупреждение към политиците

В съвместна декларация на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите се формулират искания за нормализация на положението и предупреждения за радикални действия
Понеделник, 07 Юли 2014 15:19 Публикувана в У нас Прочетена 1270 пъти
Работодателите и синдикатите предупредиха официално, че „в случай, че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти и действия преди провеждането на парламентарните избори“. На снимката от ляво на дясно: Васил Велев – АИКБ, Божидар Данев – БСК, Константин Тренчев – КТ „Подкрепа“, Нора Попова – БТА (водеща на пресконференцията), Пламен Димитров – КНСБ, Васил Тодоров – БТПП, Румяна Георгиева – КРИБ.   Работодателите и синдикатите предупредиха официално, че „в случай, че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти и действия преди провеждането на парламентарните избори“. На снимката от ляво на дясно: Васил Велев – АИКБ, Божидар Данев – БСК, Константин Тренчев – КТ „Подкрепа“, Нора Попова – БТА (водеща на пресконференцията), Пламен Димитров – КНСБ, Васил Тодоров – БТПП, Румяна Георгиева – КРИБ. Снимка: Пресцентър на АИКБ

В неделя, национално представените организации на работодателите и профсъюзите излязоха с обща декларация срещу политическия хаос, отправиха конкретни искания към Народното събрание, Президента и политическите партии и предупредиха, че може да предприемат радикални действия ако безотговорното поведение на властимащите продължи. Някои биха нарекли тази декларация „безпрецедентна“. Ние си спомняме и други случаи на обща конфронтация на работодатели и синдикати срещу държавен произвол, безхаберие и безотговорност, но това не е най-важното. Най-важното е, че играта на „партизани и жандармеристи“ в парламента вече изнерви всички и не е изключено на сцената да излезе „горският“.

Тук привеждаме пълния текст на общата декларация на работодатели и синдикати:

Като отчитаме безпрецедентната политическа криза, довела до пълен срив на доверието към държавността и държавните институции,

Водени от разбирането, че постигането на обществените цели и решаването на проблемите на бизнеса и работещите изискват диалог и рационални решения, а не самоцелно противопоставяне и нетолерантност, водещи до недоволство и напрежение,

НАПОМНЯМЕ, че политиците са избрани от народа, за да му служат – функция, чието изпълнение в момента е напълно заменено с преследването на тясно партийни и корпоративни интереси.

ОСЪЖДАМЕ поведението на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, които нагнетяват обществено напрежение и обричат икономиката на стагнация, а обществото – на безперспективност и бедност.

ПРИЗОВАВАМЕ парламентарно представените партии да спазват принципите на парламентарната демокрация и да оправдаят доверието на суверена, като прекратят игрите с кворума и се върнат в пленарна зала, да насочат усилията си към важни нормативни актове с цел гарантиране на стабилността на икономиката.

НАСТОЯВАМЕ:

Представените в Народното събрание и в Европейския парламент политически партии да постигнат съгласие до 5 август 2014 по следните основни въпроси:

Големите енергийни проекти;

Споразумението за партньорство за периода до 2020 г.;

Парламентът, в рамките на ограничения срок до 5 август 2014 г. да замрази разглеждането на всички законопроекти, с изключение на:

Решенията, осигуряващи необходимата финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката и гарантиращи обвързването на ръста на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота, и запазване правата за ранно пенсиониране на категорийните работници от 1 януари 2015 г.;

Всички актове, свързани със задължителните изисквания на ЕС;

Правителството:

да пресича в зародиш всеки опит за финансова дестабилизация в страната;

да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на своя мандат;

Президентът на РБ да гарантира създаването на служебно правителство, равно отдалечено от всички партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от президентската институция, което:

да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори, финансова, икономическа и социална стабилност на страната;

да ускори подготовката на проекта на държавен бюджет за 2015 г. и Споразумението за партньорство с Европейската комисия по бюджетната рамка до 2020 г. и съответните програми към него.

Правораздавателните органи да приложат цялата сила на закона за установяване и предотвратяване на всякакви опити за дестабилизиране на икономиката и на страната.

Политици, общественици, експерти и журналисти да прекратят всякакви публични изяви, които подклаждат общественото напрежение.

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ: В случай, че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти и действия преди провеждането на парламентарните избори.

Последно променена в Понеделник, 07 Юли 2014 16:37
Влезте, за да коментирате