Бойко Борисов продължава да подгрява напрежението около банките

Бившият министър-председател не знае колко е фискалният резерв в момента, но е убеден, че ще ни трябват още 5-6 милиарда на заем
Сряда, 09 Юли 2014 16:04 Публикувана в У нас Прочетена 1431 пъти
Днес, Бойко Борисов наруши постигнатото джентълменско споразумение да не се коментира банковата криза и изригна нова поредица от екзотични твърдения. Той призна в прав текст, че не може да се удържи да не говори и заяви: „Виждате ли капана, който ни поставиха? БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки на този въпроси, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда“. Едновременно с това, Бойко Борисов открито призна, че няма представа за размера на фискалния резерв.  Днес, Бойко Борисов наруши постигнатото джентълменско споразумение да не се коментира банковата криза и изригна нова поредица от екзотични твърдения. Той призна в прав текст, че не може да се удържи да не говори и заяви: „Виждате ли капана, който ни поставиха? БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки на този въпроси, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда“. Едновременно с това, Бойко Борисов открито призна, че няма представа за размера на фискалния резерв. Снимка: Телевизия Пресс – Казанлък - http://www.presstv.bg

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов трудно издържа да пази мълчание по какъвто и да е въпрос, независимо от поети ангажименти и направени уговорки. Това стана ясно от изявление на стратега от Банкя, цитиран от редица интернет сайтове. (http://www.dnes.bg/index/2014/07/09/kak-shte-se-zapushi-dupkata-v-ktb-pita-borisov.231736?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=dnes.bg+09.07.2014 ). Подобно на тенджера под налягане, бившият министър-председател изригна днес, правейки поредица от остри изявления.

Първата категорична позиция, заявена от Борисов е, че държавният бюджет задължително ще бъде актуализиран, защото пари от резерва ще бъдат пренасочени към Корпоративна търговска банка.

Парите за КТБ ще са от резерва и като се изпразни резервът и не се попълни, какво ще се случи при следващо бедствие, ние искаме да предпазим следващите правителства, особено служебното“, заяви Борисов.

Независимо от апокалиптичната интонация, която използува, Борисов без особено притеснение си призна, че не знае за каква сума става въпрос. Той също така без притеснение призна, че не знае какви са наличностите в резерва. За сметка на това, лидерът на ГЕРБ-овците излъчи в публичното пространство поредната заплаха – този път, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията на бюджета, ако управляващите не „излязат и не кажат истината какво ще се случи на 21-ви“.

Така Бойко Борисов стигна до най-голямата си болка, а именно, че някакви обстоятелства ограничават говоренето му. Той се оплака на всеослушание:

Виждате ли капана, който ни поставиха? БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки на този въпроси, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда“.

Тук се налага да припомним, че БНБ постави под специален надзор в края на юни КТБ и нейното дъщерно предприятие – „Креди агрикол“ заради обявена от самата банка криза в ликвидността й. Известно е, че на 21-ви юли КТБ ще отвори врати, според изявленията на БНБ. Министър-председателят Плавен Орешарски също полуявно обвърза договорената по принцип оставка на правителството му с датата на отваряне на КТБ. Той обеща да подаде оставка три – четири дни след „деня Д“.

Също така е известно, че капиталът на КТБ ще бъде увеличен със средства от държавната Българска банка за развитие (ББР), както и с финансови ресурси от Фонда за гарантиране на влоговете. Кризата в КТБ и в ПИБ всъщност беше овладяна, след като правителството получи специално разрешение от Европейската комисия да подкрепи банковия сектор с 3,3 милиарда лева. Още в началото на миналата седмица, министерството на финансите министерство набави 1,23 милиарда лева чрез спешна емисия на краткосрочен дълг. Няколко дни по-рано пък бяха привлечени 1,5 милиарда евро чрез продажба на дългосрочни облигации.

В този смисъл, анализаторите се отнасят с насмешка към изявленията на Борисов, че той и съмишлениците му са спасили банковата система. Някои наблюдатели дори напомнят, че точно Бойко Борисов взе дейно участие в няколко дневното подгряване на банковата паника.

Тъй като бившият премиер, който вече декларира готовността си да стане какъвто и да е министър-председател – служебен или нов след изборите, не си затруднява паметта да следи размера на фискалния резерв, медиите му напомниха от няколко места, че към края на май 2014 година фискалният резерв е в размер на 5,8 милиарда лева, като към него трябва да се добавят и двете облигационни емисии, осъществени от правителството на Орешарски.

Макар и въоръжен единствено с патоса си и напълно разоръжен откъм факти и подробности, Бойко Борисов продължава да нагнетява напрежение, напълно в духа на стратегията от няколкото дни на банковата паника. Днес той заяви:

Седмици наред се упражняваха службите по повод две банки и създадоха огромно напрежение там, проблемът не е решен, трябва да се реши на 21 -ви. Искам да знам, с какви пари и откъде ще запушат дупката там в тази банка и ако не се актуализира бюджетът, как ще стане. Най-елементарни неща”.

Отговорът на въпросите на Борисов отдавна е даден, така че за редакцията на „Свободен народ online“ не беше трудно да го приведе малко по-горе в текста. За Борисов обаче нещата стоят по-другояче. Той не знае колко е фискалният резерв, но според него „при всички случаи и сега страната има нужда от 5-6 милиарда лева заем“.

Тук е мястото да напомним, че отново Бойко Борисов беше човекът, който поиска да се повика на помощ Международният валутен фонд. Това предизвика поредната вълна от шеги по негов адрес, защото е широко известно, че МВФ се намесва само при проблеми с държавния дълг на една или друга страна. МВФ не отпуска средства за саниране на банки. Това беше подчертано доста ехидно преди няколко дни и от проф. Румен Гечев (http://www.dnes.bg/politika/2014/07/06/otpusnatite-za-bankovata-sistema-pari-ne-se-izpolzvat.231415 ), което вероятно беше причината малко по-късно Борисов да се нахвърли върху него задочно…

Бойко Борисов изненада публиката с изявлението, че „неговите депутати“ няма да подкрепят предложението на БНБ, за промени в Наказателния кодекс, внесено от знаковия депутат от ДПС - Йордан Цонев, с което максимално се ограничава възможността да се коментират дейността и показателите на банките.

Журналистите с наслада цитират неговите думи:

Няма да приемем в този вид промените в НК, докато БСП не излезе и не си признае вината и огромния крах“.

Тук е мястото да се подчертае, че законопроектът за промени в НК беше приет от правната комисия в Парламента точно с гласовете на депутатите от ДПС и от ГЕРБ. Представителите на БСП се държаха доста резервирано, но нямаха кураж да се противопоставят остро на законопроекта и се ограничиха с това да гласуват „въздържали се“. Гласуването на поправките в НК беше една от най-ярките прояви на новото мнозинство на ДПС – ГЕРБ в Народното събрание през миналата седмица.

Също така, от изказването на Борисов излиза, че ГЕРБ ще подкрепи „в този вид промените в НК“ само ако БСП си признае вината за банковата криза. За първи път има възможност привържениците на свободата на словото и на правото на информация да призоват БСП да не си признава нищо, за да няма Борисов основание да подкрепи мракобесното предложение на БНБ – Йордан Цонев.

Последно променена в Сряда, 09 Юли 2014 19:04
Влезте, за да коментирате