ГЕРБ продължава да гаси с бензин пожара на банковата паника

След Бойко Борисов и Менда Стоянова се включи в преднамереното говорене на едро на ГЕРБ-овците. Предизборната кампания вече е в ход.
Четвъртък, 10 Юли 2014 12:29 Публикувана в У нас Прочетена 1449 пъти
Следвайки стриктно указанията на Борисов от предишния ден, какво трябва да се прави и най-вече – какво трябва да се приказва пред медиите, Менда Стоянова заяви, че от ГЕРБ ще настояват и ще извикат на изслушване когото трябва, „за да ни кажат каква е цената на одържавяването на КТБ и тази цена да бъде гласувана от този парламент“. Тя повтори потрети пропагандния слоган, че ГЕРБ иска „сега да се вдигне лимитът на дълга“.   Следвайки стриктно указанията на Борисов от предишния ден, какво трябва да се прави и най-вече – какво трябва да се приказва пред медиите, Менда Стоянова заяви, че от ГЕРБ ще настояват и ще извикат на изслушване когото трябва, „за да ни кажат каква е цената на одържавяването на КТБ и тази цена да бъде гласувана от този парламент“. Тя повтори потрети пропагандния слоган, че ГЕРБ иска „сега да се вдигне лимитът на дълга“. Снимка: ЕПА / БГНЕС

След като вчера Бойко Борисов едностранно наруши джентълменското споразумение да не се облъчват гражданите с политическо говорене около банковата паника, днес същото направи и депутатката от ГЕРБ и член на Бюджетната комисия - Менда Стоянова. Продължавайки сюжетната линия, започната вчера от Борисов, Менда Стоянова се изстъпи по Нова телевизия с твърдението, че за да се рефинансира Корпоративна търговска банка, ще трябват поне един милиард лева. Естествено, тя повтори мантрата на Борисов, че тези средства ще трябва да се вземе от фискалния резерв от следващото правителство. Новият нюанс в говоренето на ГЕРБ-овците е че парите ще трябва да се вземат от фискалния резерв, ако не се актуализира бюджетът.

След като в течение на целия си мандат ГЕРБ дундуркаха неформалния банков картел, който блаженствуваше в страната, изведнъж ГЕРБ-овците се преродиха в борци срещу привилегиите на банките и Менда Стоянова започна да се притеснява публично, че „Нашите пари ще отиват в банките“.

Следвайки указанията, които Бойко Борисов отправи към нея публично вчера, Менда Стоянова заповтаря новата мантра, формулирана от политтехнолозите в щаба на ГЕРБ:

Чакаме правителството да каже колко ще струва одържавяването на КТБ. Тези пари ще трябва да се осигурят с допълнителен дълг. Миналата седмица правителството набра 1,2 милиарда лв. от вътрешния пазар. Тези пари не са използвани, а бяха изтеглени като вид ликвиден буфер. Вероятно ще се използват за КТБ, но най-вероятно няма да стигнат.

Една част от парите, които ще струва на бюджета оздравяването на банката, най-вероятно ще се използват само временно и ще се възстановят. Но другата част ще бъдат завинаги загубени от държавата, за да се компенсират лошите кредити. Каква е сумата, не знаем още, според нас тя е на по-малко от 1 милиард лева“.

След вчерашния безпаметен резил на Бойко Борисов, който се зае да оправя финансите на държавата с официално признание, че не знае размера на фискалния резерв, Менда Стоянова беше доста по-добре подготвена и успя да цитира едно – две числа без да предизвиква недоумение у слушателите. Тя поработи старателно, редейки мрачни прогнози за „капаните“, пред които ще бъде изправено следващото правителство. (По непонятни причини в ГЕРБ са си въобразили, че следващото правителство задължително ще е близко до тях. Разбира се, те имат всички основания да смятат, че президентът Плевнелиев ще ги обслужи по подобаващ начин при съставянето на служебното правителство, но както знаем то ще има доста кратък живот, за да се притеснява, че ще трябва да реши всички проблеми в държавата).

Менда Стоянова подреди следната политическо – финансова комбинация, последиците от която според ГЕРБ-овците ще легнат върху плещите на новото правителство, каквото и да разбира тя под последния термин. Според нея управляващите „не желаят да признаят провала си в тази област“ и затова „вероятно ще откажат да влязат в парламента и да вдигнат лимита на дълга“.

Според Менда Стоянова е възможно да се предприеме „един некоректен ход“, основаващ се на Закона за публичните финанси, като се „изтеглят нужните пари от вътрешния пазар с матуритет до края на годината“. Според нея така ще се заложи друга „голяма бомба“ за следващото управляващо мнозинство, а БСП като опозиция щяла да обяснява как правителство след тях е вдигнало дълга и е заробило държавата.

Следвайки стриктно указанията на Борисов от предишния ден, какво трябва да се прави и най-вече – какво трябва да се приказва пред медиите, Менда Стоянова заяви, че от ГЕРБ ще настояват и ще извикат на изслушване когото трябва, „за да ни кажат каква е цената на одържавяването на КТБ и тази цена да бъде гласувана от този парламент“. Тя повтори и потрети пропагандния слоган, че ГЕРБ иска „сега да се вдигне лимитът на дълга“. Според нея, ако това стане „тогава това правителство или служебното ще имат всички възможности и основания да подготвят нова емисия“.

В заключение, Менда Стоянова напълно се превъплъти в образа на партийния си лидер, стигайки до сакралния за всеки представител на ГЕРБ-овците въпрос за магистралите. Тя увенча изявлението си с думите:

Вместо, образно казано, да строим магистрали, ще плащаме сметките на някой“.

Тук е мястото да се напомни, че вчера Бойко Борисов вчера публично заяви:

Поръчал съм на Менда Стоянова и на останалите да събират Финансовата полиция и да се опитат при закрити врата да поискат от тях отговори, защото сутринта, когато слушах Гечев, този, който 1996 г. беше главен участник във фалита на банките, да говори по мой адрес, докато Йовчев, Лазаров, Писанчев изпращаха Жандармерия по банките, вдигаха шум като бесни, сега да имат наглостта да казват, че ние сме виновни“ …“ (Виж: http://www.dnes.bg/index/2014/07/09/kak-shte-se-zapushi-dupkata-v-ktb-pita-borisov.231736?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=dnes.bg+09.07.2014 ).

От този цитат се виждат две неща. Първото е колко стриктно г-жа Менда Стоянова следва указанията на своя лидер. Тя направо влезе в кожата му, което се вижда особено контрастно от заключителната реплика на изявлението й.

Второто е вече безспорният факт, че вчерашното избухване на Борисов не е негова импровизация, колкото и да е близко такова поведение до неговия „натюрел“. Ясно е вече, че започналата нова словесна офанзива на ГЕРБ-овците е предварително планирана, преднамерена и цели нагнетяване на напрежение във връзка с наближаването на датата 21юли, на която трябва да отвори КТБ. В още по-голяма степен можем да смятаме, че ГЕРБ откриха предизборната си кампания, гасейки с бензин пожара на банковата паника.

Последно променена в Четвъртък, 10 Юли 2014 15:38
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате