Сагата КТБ е на път да доведе до далече отиващи последици

Работодатели и синдикати: С болка констатираме очевидната некомпетентност на компетентните власти

Поучени от неадекватните действия на БНБ и другите отговорни институции по случая КТБ, социалните партньори поискаха незабавно започване на преговори за включване на България в Европейския банков съюз
Четвъртък, 24 Юли 2014 14:01 Публикувана в У нас Прочетена 1302 пъти
Работодатели и синдикати: Ние настояваме незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз.  Българските власти и политици доказаха, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени. Време е да дадат възможност на професионалистите, на самите потърпевши и заинтересувани инвеститори да решат проблема по единствения начин, който ни е останал – по метода на неволята.   Работодатели и синдикати: Ние настояваме незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз. Българските власти и политици доказаха, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени. Време е да дадат възможност на професионалистите, на самите потърпевши и заинтересувани инвеститори да решат проблема по единствения начин, който ни е останал – по метода на неволята. Снимка: НЮЗ.бг - http://news.ibox.bg/news/id_1254187403

Вчера, 23 юли 2014 г., работодателските организации и профсъюзите в България успяха да консолидират становището си за пътищата по които потърпевшите от случая КТБ трябва да търсят решение на проблемите си. Те единодушно си съгласиха, че достатъчно време са викали неволята, а така наречените „компетентни институции“, всъщност са некомпетентни.

Затова те изпратиха общо писмо на шестте представителни организации на социалните партньори в България до: Росен Плевнелиев – президент на Р. България, Пламен Орешарски – министър-председател на Р. България (вече в оставка), Иван Искров – управител на Българската народна банка, Стоян Мавродиев – председател на Комисията за финансов надзор и до ръководствата на парламентарно представените политически партии.

 

Писмото съдържа „Предложение за експертна подкрепа за разрешаване на проблемите в Корпоративна търговска банка и преодоляване на последиците за банковия сектор“. По-долу привеждаме дословно пълния текст на писмото:

 

Уважаеми Господа,

 

Преди месец компетентните власти дадоха дума, че на 21 юли 2014 г. банковата група на Корпоративна търговска банка ще възобнови операциите си и нейните клиенти, голяма част от които са членове на нашите организации, ще разполагат с парите си. Гаранция за това даде Българската народна банка, подкрепиха я правителството, Комисията за финансов надзор и политическите лидери, свикани от президента на републиката.

 

Днес ние знаем, че те вкупом ни излъгаха – двете поставени под особен надзор банки от групата на КТБ не отвориха.

 

Затова сме принудени с болка да констатираме очевидната некомпетентност на компетентните власти. Затова настояваме независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група, Българската народна банка незабавно да учреди надзорен комитет (steering committee), в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти.

 

В този комитет трябва да се включат както независими авторитетни банкери, финансисти и юристи, така и представители на всички заинтересувани в оздравяването на банковата група лица – различните класове вложители, кредитополучатели, облигационери, досегашни акционери и потенциални инвеститори.

 

Задачата на надзорния комитет е да състави и представи на заинтересуваните страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група, което да отчита и балансира законните интереси на всички засегнати (структуроопределящи фирми, болници, училища, държавни органи, общини, пенсионери и др.). Невъзможността да се ползват средствата ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на хиляди работни места. Само фирмите от военно-промишления комплекс ще загубят над 25 000 работни места.

 

Целта на комитета е на базата на договорно и доброволно споразумение между заинтересуваните страни да се постигне възможното максимално бързо възстановяване на дейността на банките и в максимална степен съхраняване на стойността на вложените в банковата група депозити, вземанията на кредиторите и на правата на акционерите. Това е обичайната и добре позната световна практика. Създаването на Надзорния комитет не освобождава от отговорност компетентните лица и институции.

 

Ние настояваме още незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз.

 

Ние настояваме за пазарно решение на финансовите проблеми на банковата група КТБ. То няма да бъде за сметка на българския данъкоплатец и държавния бюджет. В същото време предупреждаваме, че няма да приемем банковата група да бъде безнаказано разкъсана и разграбена, а вложените в нея пари на нашите членове и всички останали клиенти да бъдат присвоени, загубени или разхитени.

 

Българските власти и политици доказаха, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени. Време е да дадат възможност на професионалистите, на самите потърпевши и заинтересувани инвеститори да решат проблема по единствения начин, който ни е останал – по метода на неволята.

 

Настояваме за незабавна среща с Управителния съвет на БНБ във връзка с решаването на проблема.

 

От страна на работодателските организации, писмото е подписано от Васил Велев – председател на АИКБ, Сашо Дончев – председател на БСК, Цветан Симеонов – председател на БТПП и Огнян Донев – председател на КРИБ.

 

От страна на синдикатите, писмото е подписано от Пламен Димитров – президент на КНСБ и д-р Константин Тренчев – президент на КТ „Подкрепа“.

Влезте, за да коментирате