Лидерите на социалните партньори продължават да настояват за създаване на Надзорен комитет за КТБ

Изпратиха списъка на Надзорния комитет за КТБ до Искров

Социалните партньори не са уверени, че първоначалните действия на Искров по оценка на финансовото състояние на КТБ са ефективни и достатъчни
Неделя, 27 Юли 2014 14:38 Публикувана в У нас Прочетена 1891 пъти
Лидерите на социалните партньори: Според нас чл. 18, ал. 2 от Закона за Българската народна банка Ви дава възможност да назначите консултативен комитет, в който да се включат безспорни професионалисти... Лидерите на социалните партньори: Според нас чл. 18, ал. 2 от Закона за Българската народна банка Ви дава възможност да назначите консултативен комитет, в който да се включат безспорни професионалисти... Снимка: 24 часа онлайн - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208555

Независимо от отказа на управителя на БНБ – Иван Искров да сформира Надзорен комитет, който да съдействува при оценката на финансовото състояние и при евентуалното саниране и преструктуриране на КТБ, лидерите на социалните партньори не се отказаха от идеята си. (За отказа на Иван Искров да сформира Надзорен комитет, вижте тук: http://www.svobodennarod.com/bulgaria/4798-%D0%B1%D0%BD%D0%B1-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%82%D0%B1.html ).

На 25 юли 2014 г., те изпратиха на Иван Искров примерен списък на възможни членове на предлагания Надзорен комитет. Лидерите на социалните партньори напомниха на гуверньора на БНБ, че съществува законова възможност за създаване на подобен Надзорен комитет, като се позовават на възможността управителят на БНБ да сформира към себе си всякакви консултативни съвети и групи, съгласно член 18, ал. 2 от Закона за БНБ.

 

По-долу, поместваме изцяло писмото на лидерите на социалните партньори до Иван Искров, в което е обоснована законовата възможност за създаване на Надзорен комитет на КТБ и примерният списък на експерти, които биха могли да се включат в него:

 

ДО
ИВАН ИСКРОВ
УПРАВИТЕЛ НА БНБ

На Ваш изходящ № БНБ – 93870/24.07.2014 г.

25 юли 2014 г.

гр. София

 

Уважаеми Господин Искров,

 

Като благодарим за Вашия отговор, за съжаление не се чувстваме по- уверени, че първоначалните действия по оценка на финансовото състояние и евентуалното саниране и преструктуриране на групата на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) са ефективни и достатъчни.

 

Според нас чл. 18, ал. 2 от Закона за Българската народна банка Ви дава възможност да назначите консултативен комитет, в който да се включат безспорни професионалисти, каквито предлагаме в следния примерен списък:

 

Финансисти:

1. Емил Хърсев
2. Красимир Ангарски
3. Цветан Манчев
4. Христина Вучева
5. Светослав Гаврийски
6. Ваня Борисова
7. Румен Симеонов
8. Камен Тошков
9. Николай Неновски
10. Чавдар Кънчев

 

Предприемачи

11. Николай Добрев
12. Румен Радев
13. Сашо Дончев
14. Огнян Донев

 

Юристи

15. Валери Димитров
16. Тодор Табаков
17. Борислав Стратев

 

Както подчертахме, основната цел на този комитет е да предлага възможни рашения и да осигури прозрачност, като гарантира пред обществото, че предлаганите и предприетите действия по отношение на групата КТБ са оптимални и справедливо балансирани към всички засегнати страни“.

 

Писмото е подписано от Пламен Димитров – президент на КНСБ от името на Васил Велев – председател на АИКБ, Сашо Дончев – председател на БСК, Цветан Симеонов – председател на БТПП, Огнян Донев – председател на КРИБ, Пламен Димитров – президент на КНСБ и д-р Константин Тренчев – президент на КТ „Подкрепа“.

Последно променена в Неделя, 27 Юли 2014 14:58

6 коментара

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Сряда, 30 Юли 2014 12:58 публикуван от Теодор Дечев

  Уважаеми РРР,
  В този сайт нямаме практика да обиждаме читателите си, дори и когато ни наричат долна паплач. По-скоро се налага да изразя безпокойствието си, доколко имате проблеми с контролирането на гнева. Вярно е, че анонимното писане, респективно - псуване по форумите е своеобразен компенсаторен механизъм ивъзможност да "изпуснете парата", но все пак добре ще е да проведете консултация със специалист, доколко сте още в границите на нормата и дали не я вече не я прескачате. Желая Ви много здраве !

 • Връзка на коментара rrr Вторник, 29 Юли 2014 20:38 публикуван от rrr

  Курви с курви, приеха ли увеличения бюджет с парите за КТБ вътре, приеха го. Сега всичкото синдикалисти и работодатели, всичкото курви и гейове, можете заедно с братята роми да ходите да брокирате жп-линията във Факултето. Долна паплач!

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Вторник, 29 Юли 2014 16:13 публикуван от Теодор Дечев

  РРР, личи си, че изобщо не знаете за какво става дума. настояването на работодателите и на синдикатите е проблемът в КТБ да се реши БЕЗ използуване на публични средства. За това те настояват да има Надзорен комитет, който да не допусне разграбване на банката и респективно - санирането й с бюджетни пари. Прочетете досегашните публикации, пък тогава чукайте по клавиатурата. Що се отнася до НЗОК, там не става дума за локуми, а пек за няколко милиарда лева ...

 • Връзка на коментара rrr Вторник, 29 Юли 2014 14:31 публикуван от rrr

  Дечев, Дечев, личи си на чия хранилка си от самолет. В моя коментар говоря за 3,5 млрд. народни пари за КТБ, а ти разтягаш локума за НЗОК, който е за заблуда на шараните.

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Вторник, 29 Юли 2014 12:53 публикуван от Теодор Дечев

  Написаното от ръмжащия коментатор по-долу просто не отговаря на истината. Повечето от работодателските организации (без КРИБ) се противопоставиха много остро точно на автоматичната актуализация на бюджета на НЗОК, задавйки резонния въпрос: "Всяка година бюджетът на НЗОК расте, при това забележимо, а здравеопазването си е на все същото ниво. Какво правим?". От АИКБ нарекоха бюджета на НЗОК - "каца без дъно". И така нататък. Всеки, който е следил дебатите около актуализацията, знае кой за какво е. Обобщението на г-н РРР е меко казано произволно.

 • Връзка на коментара rrr Вторник, 29 Юли 2014 12:08 публикуван от rrr

  Цялата тази синдикално-работодателска шайка защо не обелва нито дума за предстоящата актуализация на бюджета с цели 3,5 млрд.лв? Покрай актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. ще прекарат и парите за далаверите на крадливия български "елит" в КТБ да са на гърба на всички данъкоплатци. И синдикати и работодатели мишкуват?!? Ей, гейчовци, и вие сте като тях, мамето ви мръсно да......

Влезте, за да коментирате