Социалните партньори: Квесторите и БНБ незаконно ликвидират ТБ „Виктория“

Работодатели и синдикати ще искат оставката на гуверньора и на УС на БНБ ако продължи опитът за ликвидация на бившата „Креди Агрикол България“ чрез разпродаването на кредитния й портфейл
Вторник, 30 Септември 2014 15:36 Публикувана в У нас Прочетена 1767 пъти
Социалните партньори до г-н Иван Искров и УС на БНБ: С настоящото, социалните партньори изразяват своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“. Отговорно заявяваме, че подобни действия са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване. Във връзка с това, социалните партньори настояват Вие и Управителният съвет на БНБ незабавно да оповестите позиция по отношение на предприетите от квесторите на ТБ „Виктория“ незаконни действия и по силата на законовите си правомощия НЕЗАБАВНО да спрете тези незаконни действия. Също така, Ви уведомяваме, че при цялото ни нежелание да създаваме предпоставки за обществено напрежение, в случай че подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност. Социалните партньори до г-н Иван Искров и УС на БНБ: С настоящото, социалните партньори изразяват своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“. Отговорно заявяваме, че подобни действия са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване. Във връзка с това, социалните партньори настояват Вие и Управителният съвет на БНБ незабавно да оповестите позиция по отношение на предприетите от квесторите на ТБ „Виктория“ незаконни действия и по силата на законовите си правомощия НЕЗАБАВНО да спрете тези незаконни действия. Също така, Ви уведомяваме, че при цялото ни нежелание да създаваме предпоставки за обществено напрежение, в случай че подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност. Снимка: БГНЕС

Съобщенията за изтичащия срок за представяне на оферти за изкупуване на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“ – бившата „Креди Агрикол България“, която е дъщерна банка на Корпоративна търговска банка (КТБ) се появиха в средствата за масова информация като неутрални съобщения за наближаваща поредна дата в рамките на проточилата се сага около банката на г-н Цветан Василев. На пръв поглед нищо не предвещаваше те да предизвикат нова вълна от емоции около „случая КТБ“.

Оказва се обаче, че „случаят ТБ „Виктория“ “ може и да затъмни скандала около КТБ. Членове на създадения от национално представителните работодателски и синдикални организации в България Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ, установиха, че цялата процедура по продажба на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“ е крещяща нарушение на Закона за кредитните институции.

 

Експертите установиха, че идеята за разпродаване на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“, разделен по сегменти е ликвидационна, а не оздравителна мярка. Оказва се, че квесторите са се вживяли в ролята на синдици и вместо да оздравяват банката действуват все едно, че тя е в процедура за несъстоятелност.

 

Още по-скандален е фактът, че според изявленията и докладите на квесторите на ТБ „Виктория“, банката е в съвсем добро състояние. Същото твърдяха и експертите, които многократно питаха, защо изобщо ТБ „Виктория“ е поставена под специален надзор.

 

Ликвидационните действия на квесторите, вживяли се в ролята на синдици и безгрижното отношение на БНБ към извършваното „разкостване“ на една добре управлявана и напълно лисвидна банка, предизвика като буря на негодувание сред експертите по банково дело и финанси, така и сред национално представителните организации на социалните партньори.

 

Само в рамките на един ден беше проведена бурна експертна дискусия он-лайн, последвана от официална декларация на четирите работодателски организации и двата профсъюза, които имат национално представителен статут. Освен огромното възмущение на социалните партньори, писмото съдържа и откровената закана, че ако не се пресече започналата напълно незаконна ликвидация на ТБ „Виктория“, работодателите и синдикатите ще поискат отстраняването на целия Управителен съвет на БНБ.

 

По-долу, привеждаме изцяло текста на писмото на социалните партньори от формулата „4 плюс 2“, адресирано до управителя на БНБ – Иван Искров и до членовете на УС на БНБ:

 

ОТНОСНО: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДАЖБА НА КРЕДИТИТЕ НА ТБ „ВИКТОРИЯ“

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,Социалните партньори с изненада научиха от публикации от 29.09.2014 г. във в. „Капитал дейли“ и в електронния сайт „Дневник“, (http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/28/2389016_prodavat_se_kreditite_na_turgovska_banka_viktoriia/?ref=email_mynews ) че се продават кредитите на Търговска банка „Виктория“, доскорошна „Креди Агрикол България“. Нещо повече – според публикациите, срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г.

 

Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от това съобщение. За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати. Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции. Категоричното мнение на експертите, с които социалните партньори работят, е, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ЛИКВИДАЦИОННА, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ, след евентуалното отнемане на лиценза на банката.

 

От друга страна, при цялото ни уважение към квесторите на ТБ „Виктория“, те са квестори, а не СИНДИЦИ. Те НЕ разполагат с ликвидационни правомощия. Според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия. Тук обаче прозират целенасочени действия, резултатът от които би бил не оздравяването на ТБ „Виктория“, а нейната ликвидация ИЗВЪН НОРМАЛНАТА ПРОЦЕДУРА по несъстоятелност. Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

 

С настоящото, социалните партньори изразяват своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“. Отговорно заявяваме, че подобни действия са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване.

 

Във връзка с това, социалните партньори настояват Вие и Управителният съвет на БНБ незабавно да оповестите позиция по отношение на предприетите от квесторите на ТБ „Виктория“ незаконни действия и по силата на законовите си правомощия НЕЗАБАВНО да спрете тези незаконни действия.

 

Също така, Ви уведомяваме, че при цялото ни нежелание да създаваме предпоставки за обществено напрежение, в случай че подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност“.

 

Писмото е подписано от председателите и президентите на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на индустриалците в България (КРИБ), Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Внесено е днес в деловодството на БНБ с входящ номер № БНБ – 111597 / 30. 09. 2014.

 

Подобно рязко изоставяне на добрия тон от страна на социалните партньори и то точно по отношение на управителното тяло на БНБ е рядкост, особено що се отнася до стила на работодателите. Читателите биха могли сами да си направят заключения за причините, предизвикали подобен изблик на гняв от страна на национално представителните организации. Във всеки случай със сигурност една от причините е, че когато централната банка в една страна погазва закона по такъв флагрантен начин, възникват изключително сериозни съмнения за състоянието на държавността в същата тази страна. Даже не съмнения, а по-скоро крайно негативни … убеждения.

Последно променена в Вторник, 30 Септември 2014 15:57
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате