40лв. към пенсиите за Коледа

Вторник, 18 Ноември 2014 12:51 Публикувана в У нас Прочетена 786 пъти
Кабинетът заделя 50млн.лв за коледни добавки Кабинетът заделя 50млн.лв за коледни добавки www.vesti.bg

На  среща между  премиера Бойко Борисов и  финансовия министър Владислав Горанов бе взето решение пенсионерите с най-ниски пенсии  да получат коледни добавки. Премиерът заяви, че е възложил на Горанов да провери какво може да бъде съкратено от инфраструктурни проекти, администрация, „за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават".  „Ще режем и спестяваме от всичко, за да има добавки към пенсиите”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещата си във финансовото министерство.Причината за желаната от Горанов среща е била на нея Борисов  да поеме ангажимент, че ще подкрепи  някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе.Премиерът Борисов коментира от своя страна, че е поел ангажимент за отпускането на 40 лева коледни „бонуси“ за пенсиите в размер до 286 лева. Премиерът изчисли, че става дума за близо 1,3 млн. пенсионери, а мярката ще коства на бюджета около 50 млн. лева. Дали обаче проектопредложението ще бъде гласувано ще се разбере на утрешното заседание на правителството, на което се очаква от партньорите от РБ да възразят срещу гласуваната лява мярка."Има опредени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване и някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година", уточни още Владислав Горанов, който обаче отказа да даде подробности кои точно проекти ще бъдат забавени."От инфраструктурни проекти има много, в това число и от прословутата публична инвестиционна програма на предходното правителство, която е със съмнителна ефективност", каза той.Финансовият министър допъ

лни, че пари ще бъдат спестени от административни разходи, които могат да бъдат отложени, спестявания от разходи за лихви, които се плащат от държавния бюджети и др.„Получих уверение , че ще имам подкрепа от министър-председателя за някои допълнителни спестявания, когато минем на условно казано "ръчно управление" на бюджета, ще излязат от отделни системи”, коментира още Горанов.Припомняме, че в първия мандат на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков не допусна нито веднъж раздаването на коледни или великденски добавки към пенсиите. Правителството на Пламен Орешарски обаче възстанови тази практика.

Андриан Боянов

Андриан Боянов e юрист, участник в управителните органи на някои от активните неправителствени организации, борещи се за върховенство на закона,съхраняването на демократичните ценности и наблюдение на изборния процес. На 24г. неженен. Андриан Боянов е адвокат в Софийска адвокатска колегия, кантора „Беров, Боянов, Гогов и партньори“.

Влезте, за да коментирате