Клеветата в българската политика

Сряда, 19 Ноември 2014 14:36 Публикувана в У нас Прочетена 948 пъти
Делата за оклеветяване се оказват доходоносен бизнес за част от политиците ни Делата за оклеветяване се оказват доходоносен бизнес за част от политиците ни www.vesti.bg

Част 1

През последните няколко години се забелязва значително увеличение на делата за клевета, които политиците завеждат помежду си. Последен пример за това е решението на Софийски районен съд (СРС) от преди няколко дни, с което бяха присъдени 25 хил.лв на премиера Борисов, а осъденият беше народният представител и зам. председател на ПП АТАКА Десислав Чуколов.  Макар искът да не беше уважен изцяло (на стойност 50 хил.лв.), оклеветеният трябва да се чувства удовлетворен, тъй като това не е първата осъдителна присъда, която получава по дела от частен характер, заведени от него.

През август тази година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди и Волен Сидеров за четири клевети, изречени от него в интервю за столичен вестник. Заради изцепките си Сидеров трябва да плати на премиера 190 хил. лв. и 10 хил. лв. разноски по делото. Новината  беше потвърдена от адвокатска кантора „Марковски", която представлява Борисов в съда.

Лидерите на АТАКА не са единствените срещу които Б.Борисов е завел дела за клевета. Над 5 са делата, по които ответник се явява евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков, по едно от които дори вече получи оправдателна присъда, поради недобро формулирано обвинение.

Друго дело на Борисов, този път срещу Йордан Цонев от ДПС, пък беше прекратено от самия премиер на 1-ви октомври, като причина беше изтъкнат фактът, че Цонев се извинил два пъти. Първият път бил от парламентарната трибуна в края на миналия парламент, а вторият - на среща с преговорния екип на ГЕРБ. Странно се оказва поведението на Цонев, изрекъл от парламентарната трибуна думите "Вие говорите за едно момче, което няколко месеца е продавало застраховки за СИК, а подминавате, че основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра. Нека започнем да чистим мутрите" (по повод изтеглянето на  кандидатурата на Иван Иванов от БСП за зам.-министър на МВР, защото е работил за силовата групировка СИК в Шумен).

Освен лидера на управляващата партия, неговият заместник Ц.Цветанов също е страна по дело за клевета. Той е подсъдим по дело за клевета, заведено срещу него от бившия председател на Съюза на съдиите в България - съдия Мирослава Тодорова. Делото приключи на първа инстанция през октомври 2012 г. с оправдателна присъда, издадена от Пловдивския районен съд. Впоследствие Цветанов се сдоби с имунитет като депутат от 42-ото Народно събрание. След като то бе разпуснато това лято, продължаването на делото отново стана възможно. След парламентарните избори, обаче, делото отново беше спряно. Съдия Мирослава Тодорова подаде жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради накърнени човешки права.В писмо, разпространено до медиите преди няколко месеца, тя посочи, че е лишена от справедлив процес заради депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Андриан Боянов

Андриан Боянов e юрист, участник в управителните органи на някои от активните неправителствени организации, борещи се за върховенство на закона,съхраняването на демократичните ценности и наблюдение на изборния процес. На 24г. неженен. Андриан Боянов е адвокат в Софийска адвокатска колегия, кантора „Беров, Боянов, Гогов и партньори“.

Влезте, за да коментирате