Пазарлъкът за комисиите

Петък, 21 Ноември 2014 10:46 Публикувана в У нас Прочетена 980 пъти
Управляващите обещаха всяка парламентарна група да получи ръководството поне на една постоянна комисия. Управляващите обещаха всяка парламентарна група да получи ръководството поне на една постоянна комисия. Снимка: parliament.bg

В сряда стана ясно, че постоянните комисии в новосформирания парламент ще бъдат 22 на брой. След определянето на точната цифра, в кулоарите на НС започнаха тежки преговори на управляващата партия с останалите парламентарно  представени партии и коалиции.

Очакванията за разпределението, според екперти са:

ГЕРБ – енергетика - Делян Добрев, но тук е възможно комисията да бъде дадена на съпредседателя на Патриотичния фронт – Валери Симеонов; правната комисия - юристът Данаил Кирилов, бюджетната - Менда Стоянова, образователната - Милена Дамянова, здравеопазването - Десислава Атанасова или Даниела Дариткова, външната комисия - тук изборът ще бъде направен между Валентин Радев и адмирал Пламен Манушев от Варна, комисията за контрол над службите се поверява на юриста от ГЕРБ – Димитър Лазаров, а комисията за връзки с гражданските организации ще се ръководи от Красимир Велчев.

Вторият документиран участник в управляващото мнозинство Реформаторския блок се надява да получи поне 3 постоянни комисии. Афинитетът им е към вътрешната, регионалната и транспортната комисия. За председатели се спрягат ген.Атанас Атанасов, бившият кмет на Плевен – Найден Зеленогорски и представителя на гражданската квота – Гроздан Караджов.

На ДПС е предложена социалната комисия, за коята се спряга бившия министър на труда и социалната политика – д-р Хасан Адемов.

Представител на БСП лява България пък ще оглави икономическата комисия. Очаква се това да бъде Петър Кънев.

За АБВ на президента Първанов се спряга комисията по отбраната, като на пръв поглед фаворит изглежда да е Михо Михов.

От Патриотичния фронт засега се задоволяват с една комисия, но е възможно при последващите преговори да поискат още една. При патриотите е почти сигурно, че съпредседателя на фронта – Валери Симеонов ще оглави комисия, като все още не е уточнено дали да бъде комисията по енергетиката или тази за контрол на ДКЕВР.

От БДЦ изразяват претенции към комисиите по еврофондове, регионално развитие, енергетика и спортната. Най- вероятно от партията  на Бареков ще получат еврофондовете, като тя ще бъде ръководена или от Светлин Танчев или от представителя на партия Лидер – Чавдар Пейков.

От “Атака“ все още мислят дали да поемат ръководството на парламентарна комисия. Категорично решение от тях се очаква след като им бъде предложен определен ресор.

Последно променена в Петък, 21 Ноември 2014 13:54
Влезте, за да коментирате