Лиляна Павлова: Имаме план до края на януари да бъдат възстановени средствата по ОП „Регионално развитие“

Събота, 29 Ноември 2014 20:51 Публикувана в У нас Прочетена 653 пъти
Министър Павлова за евросредствата. Министър Павлова за евросредствата. Снимка: БГ Нес

Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството, в интервю за предаването„Брюксел1“по Bulgaria on Air


Водещ: С министър Лиляна Павлова ще говорим за важните инфраструктурни проекти, за евросредствата и от риска от загуби. Г-жо министър, първо, кога ще бъдат размразени спрените пари по ОП „Регионално развитие“? Имате ли яснота за сроковете? И какъв е рискът от загуби? 

Лиляна Павлова: Най-важното е, че имаме план какво правим буквално по дни и по седмици, за да можем да стигнем крайната цел, а тя е до края на месец януари да бъдат възстановени средствата по „Регионално развитие“. Въпреки, че това е много амбициозен срок, в предвид включително предстоящите коледни и новогодишни празници. Ние сме си поставили задачата да успеем до средата на месец декември да убедим и одиторите на Европейската комисия, че сме предприели всички необходими действия да изчистим системата.

Като казвам да изчистим означава да наложим там, където има финансови корекции, да наложим корекции, там, където е необходимо процедурите да бъдат поправени, да бъдат допълнително прецизирани, да го направим, да осигурим да могат да върнат доверието в това, че системата ни за управление и контрол работи. Днес е последният ни срок, в който можем всичко това да направим, ако искаме да спазим този срок и да подадем заявление в понеделник, 1-ви декември към Европейската комисия, към одиторите, които съгласно техните правила да направят първо, преглед на документацията, след това да дойдат на проверка на място и през януари да финализираме процеса. 

Водещ: Колко са парите в риск и за какви проекти става въпрос? 

Лиляна Павлова: Тук рискът трябва да го разделим на две части. Спрените средства, които са ни спрени по ОП „Регионално развитие“, са ни изцяло спрени първа приоритетна ос, която и е най-голямата приоритетна ос – тя касае градското развитие, и тя е на стойност над 1 млрд. лева. Проекти, които са спрени и възможността по тях за разплащане и възстановяване от Европейската комисия е напълно спряна. Спряна е и 3-та приоритетна ос, която касае туризма и туристическите атракции. Така че двете приоритетни оси са за над 1.5 млрд., по които имаме и категорично, и онзи ден потвърдено становище, че те не приемат всички мерки, правени досега, и искат ние да предприемем допълнителни. Това е, което правим. От друга страна, паралелно с процеса от отблокирване на тези спрени средства от Европейската комисия, ние имаме и друг риск. Независимо, че са спрени парите по програмата, и Европа не ни ги възстановява, ние имаме ангажимента всички текущи одобрени проекти, а те са на стойност над 3 млрд. лева проектите, които са в изпълнение, те са хиляди проекти в изпълнение като брой, по тях трябва да продължим разплащанията със средства от държавния бюджет. Нещо, което е много важно и което не се случваше… 

Водещ: Как се отчита обаче, спиранията на разплащанията това лято от предишното правителство, когато бяха спрени по две оперативни програми, включително по „Околна среда“ и „Регионално развитие“? Грешка ли е или може ли да ни накажат за забавянето на проектите? 

Лиляна Павлова: Точно това исках да кажа. Мисълта, която не можах да довърша е, че спрени или не от Брюксел възстановяването на средствата, ние сме длъжни по договор с Брюксел, с Европа, да продължим плащанията за сметка на бюджета. Голяма грешка наистина беше действията на предишното правителство беше, и не го казвам, за да се оправдавам, но беше голяма грешка това, че те не продължиха и не изпълниха своя ангажимент. Сега сме в ситуация всички водни проекти, водни цикли и пречиствателни станции, които се финансират, да имат закъснение от по 6-8-9 месеца, защото никой не е плащал на изпълнителите и градовете стояха разкопани. В „Регионално развитие“ нямаме такъв мащаб на проблема, защото тя първо е спряна от по-отскоро, второ, все пак някакви разплащания са вървели. От вчера ние ги възобновихме на 100% националните разплащания, защото ако ние до края на годината не разплатим всички проекти и не ги сертифицираме за възстановяване от Европейската комисия до края на декември, до 20 декември де факто, особено едни 106 млн. евро, които в момента трябва да ги платим, верифицираме и представим пред Европейската комисия, ако не го направим, на правилото на автоматично приспадане, ние автоматично ще ги загубим и те ще ни бъдат взети от оперативната програма безвъзвратно. Затова ние хем трябва да отблокираме процеса и да работим чисто, спазвайки одиторските препоръки, хем трябва да разплащаме бързо, спешно, но пък спазвайки всички контролни процедури, за да не изгубим парите. Така че сме в една много интересна ситуация, която трябва да отиграем буквално в следващите седмици. 

Водещ: Казвате, че сме били задължени да правим национални разплащания при замразени от Брюксел програми, при положение, че не сме го направили при предишното правителство, ще търпим ли санкции? 

Лиляна Павлова: Ще търпим санкции. Те са индиректни, но пак санкции, защото за всеки един от тези забавени проекти, първо, строителят има право да поиска пропуснати ползи държавата да му плати, така че това ще ощети допълнително държавния бюджет. Второ, в тези разплащания и забавени срокове довеждат до забавяне на процедури, които ще донесат финансови корекции. Така че щети ще има за бюджета, но както се казва, явно ще трябва да се поучим от грешките, за да не го допускаме ще трябва да платим дебела сметка за това. 

Водещ: Какво става с тези пари в здравеопазването, които служебният министър и настоящият министър на здравеопазването казваха, че са загубени или че са в голям риск от загуба? Говориха за едни 100 милиона. 

Лиляна Павлова: Това малко сме на принципа „загубени в превода“ с тези 100 милиона. Затова ще уточня голямата рамка. Програмата за регионално развитие за периода 2007-2013 година има около 300 млн. финансов ресурс, с които финансираме оборудване и ремонт на болници – 150 за общинските болници и онкодиспансерите и 150 големите многопрофилни болници за закупуването на високотехнологично оборудване. Всички тези проекти, макар и със закъснение, са в изпълнение. Една голяма част вече са готови и изпълнени. Те имат там още какво да се доизпълни, така че там нямаме риск от загуба на средства. 

 

http://focus-news.net/opinion/2014/11/29/30908/lilyana-pavlova-imame-plan-do-kraya-na-m-yanuari-da-badat-vazstanoveni-sredstvata-po-op-regionalno-razvitie.html

Влезте, за да коментирате