Готвят се протести – на КНСБ срещу увеличаването възрастта за пенсиониране и на работодателите срещу минималната заплата

Вторник, 02 Декември 2014 20:04 Публикувана в У нас Прочетена 862 пъти
И синдикати и работодатели срещу взетите мерки от правителството. И синдикати и работодатели срещу взетите мерки от правителството. Снимка: bnews.bg

"До края на седмицата се завършва проучването за организирането на протест и след това ще бъде самият протест.", заявиха от КНСБ във връзка със сутрешното изказване на вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков, предаде БГНЕС. В изказването си той напомни, че вчера на съвместно заседание на ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" плюс стачните комитети била приета съвместна декларация.

Причината за вълненията е, че синдикатите са категорично против увеличаването възрастта за пенсиониране на хората от трета категория работници."

Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано, икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата. Разходите трябва да се съкратят повече, особено разходите за отбрана и сигурност", заяви Васил Велев, председател на Индустриалния капитал в България.

Според бизнеса никой у нас не получава минимална работна заплата в размера, който определя МС, защото у нас има т.нар класове – добавки за прослужено време. Съотношението на минималната заплата към средната в момента е 47%, не е 42% с което работи Министерството на финансите. Средно за ЕС е между 35 и 45%. Той прогнозира, че с увеличаването на минималната работна заплата това съотношение в края на годината ще бъде 52%, а в някои икономически дейности и в някои общини ще достигне 80%. Ще бъдат съкратени хора, ще се увеличи сивият сектор, ще се затворят предприятия, прогнозира Велев.

Източник: Хаштаг.бг

Влезте, за да коментирате