Станишев търси подкрепа за Шенген от Германия

Петък, 05 Декември 2014 18:59 Публикувана в У нас Прочетена 631 пъти
Лидерът на ПЕС помага на правителството. Лидерът на ПЕС помага на правителството. Снимка: marica.bg

Днес в Лисабон на среща със Зигмар Габриел – вицеканцлер и министър на икономиката и енергетиката, Станишев поиска подкрепата на Германия за членството на България в Шенген. "Изпълнихме критериите. Не е справедливо пред страната ни постоянно да бъдат поставяни нови условия. Това вече е въпрос на доверие – към Европейския съюз и към неговите институции."

В Лисабон лидерът на ПЕС Сергей Станишев участва в международна парламентарна конференция на Прогресивния Алианс на тема: "Качествени работни места и образование". В конференцията участваха партии от 42 държави, както и ръководството на Групата на Социалистите и демократите в ЕП.

Председателят на ПЕС заяви твърдата си подкрепа за Социалистическата партия в Португалия на Антонио Коста и за Социалистическата работническа партия в Испания на Педро Санчес по повод предстоящите избори в двете държави. "И двете партии допринесоха за модернизирането на страните си. След политиката на ограничения в ЕС, сега има нужда от модерни леви идеи, които да възстановят справедливостта. Победата на социалистите в Испания и Португалия ще бъде победа за лявото в Европа. ПЕС участва в кампаниите активно. След днешната конференция в Лисабон, предстои среща на лидерите на партии в Мадрид през февруари 2015 г.", заяви Станишев.

На конференцията той говори за образованието като ключ към социалното и икономическо развитие. "Достъпът до безплатно, качествено образование за всички е крайъгълен камък на едно справедливо общество и на нашата визия за европейския социален модел. Европа се нуждае от растяща икономика с високообразована работна сила. Трябва да инвестираме в бъдещето и да изведем Европа като водеща сила във високотехнологичните сектори като зелена енергия, компютърни технологии и медицина". Той коментира, че Програмата "Еразъм" е едно от най-големите постижения на ЕС и от нея са се възползвали над два милиона европейски граждани. 

Източник: bgnes.com

Влезте, за да коментирате