Инцидент отказа Лозан Панов от битката за ВКС

Сряда, 10 Декември 2014 17:27 Публикувана в У нас Прочетена 676 пъти
Павлина Панова остава единствен кандидат. Павлина Панова остава единствен кандидат. Снимка:bnt.bg

Във ВСС е внесена молба за отказ от участие в процедурата за избор на председател на ВКС от името на Лозан Панов.Това съобщи Милка Итова, член на ВСС, преди днешното заседание на съвета, предаде репортер на БГНЕС.

Молбата за отказ е от днес. Милка Итова каза, че сега тепърва ще я разгледат. Тя и друг член на ВСС Димитър Узунов дойдоха за заседанието, както сами казаха, след като са били при съдия Панов в "Пирогов". Там той и съдебният помощник, който бе пребит преди няколко дни, са в една стая.

"Можете ли да си представите предния ден е пребит съдебния помощник от съда, в който работи г-н Панов. Вчера е претърпял жесток инцидент на пешеходна пътека, нищо не помни. Човекът, който го е блъснал с автомобил е избягал. Какво да си мисли той, какво да си мислим ние, какво да си мислите вие", каза Димитър Узунов. Той заяви, че има много неща, които го карат да разсъждава по-особено.

Узунов каза, че също са много изненадани и смятат, че по този начин може би се цели да се дискредитира кандидатурата на Павлина Панова. "Може ли да си представите какво би се случило, ако тя остане сама в надпреварата", попита той. "По-скоро може би трябва да решим има ли някакъв вариант за прекъсване или прекратяване на процедурата", каза Итова. Според нея, ако Панов действително поддържа категорично молбата си за отказ, "може би честно ще бъде и другият кандидат да се оттегли и да се прекрати тази процедура".

"Той е написал една много емоционална молба за отказ има предвид и негативната кампания, което се започна още преди да стартира процедурата. може би това се дължи на неговото състояние, което е в момента. Смятам да предложа първо да разгледаме тази молба в комисията по предложенията и атестиране и евентуално да дадем някакъв срок, след който да го изслушаме", заяви Итова. Димитър Узунов поиска да се има предвид и изчезването на бившия шеф на ДАНС, както и това, че съдебният помощник и Панов са настанени в една болнична стая. "Ние разсъждаваме като вас, не че ние смятаме, че има някаква връзка, сега...знаете ли", каза Узунов. Итова обясни, че са се опитали да помолят Панов поне за момента да оттегли молбата. "Когато е в по-адекватно състояние да помисли и действително и да каже дали е категоричен в становището си". "Но той беше абсолютно категоричен, че не иска да участва в процедурата", изтъкна Итова. Узунов посочи, че Панов не е отговорил изрично на въпроса дали се страхува. "Попитахме го има ли някакви притеснения, не казва нищо. Той между другото е под влияние на медикаменти", обясни Узунов. Днес беше крайният срок Панов да си представи концепцията.

Преди двамата членове на ВСС да разкажат това, председателят на ВАС Георги Колев каза, че Панов все още не е внесъл концепцията си. "Сега предстои съветът да вземе решение как ще продължи тази процедура", каза Колев. Според него с минимум две седмици трябва да бъде направена отсрочка, но и той преди Итова и Узунов каза, че "съществува друга вероятност".

БГНЕС припомня, че кандидатът за председател на ВКС и в момента съдия във ВАС Лозан Панов бе блъснат от автомобил в столицата на 9 декември и бе приет в "Пирогов" с травми и комоцио. Лозан Панов е отишъл сутринта да тича в Южния парк и тръгвайки си на пешеходна пътека е блъснат от автомобил. Състоянието на Панов е тежко, но е без опасност за живота.

Днес е крайният срок за внасяне на концепции от претендентите за поста председател на ВКС. Един от кандидатите бе съдия Лозан Панов, другият кандидат е Павлина Панова.

След неуспешния избор на съдия №1 през септември тази година, когато нито една от двете перфектни кандидатки - Павлина Панова и Таня Райковска от Върховния касационен съд не успя да събере заветните 17 гласа "за", нещастието, сполетяло Лозан Панов се интерпретира многозначително сред магистратите.

5-ма висши магистрати се събраха преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, за да изготвят предложение за промяна в процедурата по избор на председател на ВКС.

На въпрос какво е състоянието на съдия Панов, председателят на ВАС Георги Колев днес отговори: "Сравнително добро, доколкото може след претърпян инцидент. Доколкото имам информация минимум до средата на следващата седмица ще трябва да бъде хоспитализиран. Не бих го нарекъл прецедент – що се отнася до избор на председател на върховен съд и главен прокурор е прецедент, защото изборите са ограничен брой, но неведнъж се е налагало отлагане дори на самото гласуване, след представяне на медицински документи за някой от кандидатите, че не може да се яви на изслушване. Съгласете се, че ситуацията е почти същата". 

 

http://news.bgnes.com/view/1203816

Влезте, за да коментирате