Без промени в пенсионната възраст през 2015г.

Неделя, 14 Декември 2014 19:13 Публикувана в У нас Прочетена 819 пъти
Криминализират укриването на осигуровки. Криминализират укриването на осигуровки. Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Възраста за пенсиониране през 2015 та година не се променя, с 4 месеца ще нараства само стажът за масовата трета категория труд. За това се договориха  правителството и синдикатите. Дългосрочно споразумение за пенсионната реформа, обаче, ще има още до края на март. От януари догодина ще се криминализира умишленото укриване на осигуровки. Хората ще могат сами да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частните универсални фондове или само в НОИ. В документа е записано също през 2015 та година да се въведе възраст за пенсия и в силовите ведомства.

На срещата при премиера Бойко Борисов участваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Премиерът беше категоричен, че има пълно съгласие със синдикатите по подписаното споразумение. Той защити криминализирането на укриването на осигуровките и въвеждането на възраст за пенсиониране и в силовите ведомства:

Повярвайте, няма тема, по която ние със синдикатите да не сме на едно и също мнение. Няма! Сигурен съм, че и работодателите е така, защото, как ще е против някой? Да укриваме осигуровки? Къде го има това! Може ли да излезе публично да го каже - Аз съм "за" укриване на осигуровки. Хайде да се държим сериозно. Освен това, искам да разделиме и затова ще проведеме разговор и със синдикатите в МВР и в отбраната. Вече са проведени, доколкото разбрах от Пламен Димитров, с „Огнеборец“, с други. Искам да разделиме тези, които са на улицата, полицаи, жандармеристи, пожарите, които гасят пожари и рискуват реално живота си, дишат дима, да имат едни условия на пенсиониране, и тези, които са „с чантите“, както им казваме - те могат да работят по-дълго. Аз съм сигурен, че ако питам колегите от ДАНС, те и 70 години да им направим възрастта за пенсии, няма да протестират при тези заплати, които имат. Ща кажат: „Да, силни сме, млади сме, можем още“.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обясни, че се отказва от предложението възраста за пенсиониране да нарастне с 2 месеца от догодина и приема замразяването в името на по-дългосрочния консенсус, който ще се търси:

Приех и съм съгласен с това споразумение между синдикатите и правителството от гледна точка на това действително в следващите три месеца да намериме трайните решения. Другият вариант беше сега да направим една малка крачка и след това да я допълним с по-голяма в следващите месеци. Съгласен съм, приех и аргументите на синдикатите, на опозицията - някои от политическите сили, че е по-добре всичко да се направи в един пакет и аз действително ще настоявам това да стане в първите три месеца на следващата година и да не се отлагат повече тези решения, защото те не са в интерес на българските граждани, особено тези, които плащат и след това получават пенсиите си.

Министър Калфин очаква професионалните фондове и НОИ също да предложат конкретни текстове за законодателни промени. 

Догодина ще се даде право на свободен избор на родените след 31 декември 1959 година да решат дали да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване. Това ще се отнася и за лицата, които се осигуряват при първа и втора категория труд в т.нар. "професионални фондове". Те ще могат да избират къде да отиват техните осигуровки.  В момента работещите при първа категория се пенсионират 12 год. по-рано от тези при 3-та, а работещите във втора категория - 5 г. по-рано. В професионалните фондове са натрупани средства, които ще позволят те да плащат ранна пенсия, съответно - 8 години за първа и 3 години за втора категория труд. Това ще наложи и възрастта, и стажът за категорийните работници да нараства с по-бързи темпове спрямо трета категория. 

Автор: Цветелина Стоянова

Източник: БНР

Влезте, за да коментирате