Започват подписка за оставката на Искров

Вторник, 16 Декември 2014 21:33 Публикувана в У нас Прочетена 834 пъти
Идеологът й е Светлин Танчев от БДЦ. Идеологът й е Светлин Танчев от БДЦ. Снимка: БГ Нес

Светлин Танчев, председател на ПГ на БДЦ, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Как изглежда 43-то Народно събрание? 

 Светлин Танчев каза, че Народното събрание изглежда изключително шарено. Той продължи, че това е една идея прекалено и затова дори от трибуната е призовавал да се въведе някакъв ценз поне когато се говори за най-важните теми, защото много хора в България подхождат към политиката малко лекомислено, смятат, че целта е да се стигне до Народното събрание, а вътре какво се прави не е от толкова голямо значение. На въпроса на водещата Илиана Беновска дали това не би трябвало да бъде въведено още при избора на народните представители, събеседникът й отговори, че това е така, но демократичният начин на подбор при влизането в парламента не винаги дава възможност за това.

„Смятам, че самото общество вече трябва да започне да подстрекава доброто и да потиска неграмотното и пошлото, самото общество трябва да бъде по-будно, да следи и да потиска глупостта, но за съжаление наблюдаваме обратната тенденция в България, че се подстрекава глупостта и шоуто”, подчерта Светлин Танчев.

„Жал ли Ви е, че напуснахте ГЕРБ”, попита водещата Илиана Беновска, на което Светлин Танчев отговори, че не става въпрос за жал, той също си задава тези въпроси, но не е дошъл моментът да си отговори. „До тук, като цяло, не съжалявам за нищо, което съм направил през годините, смятам, че всичко е било от някаква гледна точка образователно, така че продължаваме напред и каквото дойде”.

Има ли целенасочен стремеж да се поддържа българската нация нискообразована, за да бъде страната ни пазар за некачествена продукция и източник на евтина работна ръка?   

 Светлин Танчев заяви, че по принцип не е любител на теориите на конспирацията. Той продължи, че доста е пътувал в чужбина, живял е дълго време в САЩ, имал е досег до образователната система там и знае, че България е прекалено малка, за да полага някой целенасочени усилия в тази посока. „По-скоро, а и това е моят подход, винаги започвам да търся от себе си вината и това трябва да е подходът като цяло на обществото. Защото няма как някой да дойде и да ни оправи, ако самите ние не го искаме”, подчерта председателят на ПГ на БДЦ. Той продължи, че в България като цяло ориентирите са объркани, дори в политиката се вижда, че не влизат най-добрите идеи, които да се дискутират, а влизат най-радикалните, шумни и гръмогласни идеи, дори и понякога те да са фрапантни.

Състоянието на ПГ на БДЦ, пречи ли на групата фактът, че председателят на коалицията се намира в Брюксел? 

 Светлин Танчев заяви, че отсъствието от България на Николай Бареков не пречи, той е активен и в европейската, и в българската политика и за разлика от други български евродепутати ясно заявява своята позиция. Той продължи, че ПГ на БДЦ е в добра кондиция. „Имаме различни виждания, което аз, като лидер, винаги съм ценял, хубавото е, че в тези различия и дискусии ние стигаме до истинските аргументи, ясно изглаждаме позицията и всички сме с едно отворено мислене”, подчерта Светлин Танчев.

Продължават ли БДЦ да е отворен към подкрепа за ГЕРБ и в кои посоки?   

Светлин Танчев подчерта, че БДЦ е последователна и предвидима парламентарна група и продължава да смята, че трябва да има някакво стабилно управление и избори до дупка не е добро решение. „Искаше ми се управляващите да предложат такъв бюджет, който да няма как да не подкрепим, виждаме, че са доста различни идеите и политиките на всяка една от формациите, които участват в изпълнителната власт и не виждам устойчивост в дългосрочен план, защото много от тези политики си противоречат една с друга. Колкото и да ни се искаше да подкрепим този бюджет, не видяхме нищо от това, което беше заявка преди изборите”, обясни Светлин Танчев. Той продължи, че управляващото мнозинство не е показало ясни намерения за реформи и дори в основната система, в която от БДЦ са очаквали сериозни промени, а именно здравеопазването, няма изгледи за извършването на такива. „Може би от фрустрирането, че не може да има такива политики, се стига до някакви персонални нападки, дори прекрачването на границата и правенето на едни стереотипи на цели общности, а в образования свят се учи, че стереотипите не са нормална форма за генерализиране на каквото и да било”, обясни председателят на ПГ на БДЦ. На въпроса биха ли подкрепили БДЦ управляващите в съдебната реформа, Светлин Танчев заяви, че този въпрос е доста общ. Той добави, че биха подкрепили отделни политики, които водят до икономически растеж.

Понижаването на кредитния рейтинг на България от страна на „Стандарт енд Пуърс”.   

 Светлин Танчев каза, че не трябва да се пренебрегва новината, че „Стандарт енд Пуърс” са понижили кредитния рейтинг на България. Той продължи, че изказването на финансовия министър, че това се дължи на предишното управление, са нелепи, защото кредитните агенции и всички финансисти в света се позовават на тези рейтинги занапред и всъщност показват какво се очаква. „Един от основните аргументи на „Стандарт енд Пуърс” е, че освен тези заеми, които са насочени към справянето с конкретни проблеми, няма никакво визионерство към това какво ще се прави с тези пари. Като взимаш кредит, ти казваш в банката за какво са тези пари, ако взимаш пари само за да закърпиш една дупка, с кредитната карта да си платиш тока, това няма как да е устойчиво”, обясни Светлин Танчев. Той продължи, че както държавата ни взима някакви пари при 2% лихва например, ако те се вложат в икономиката така, че тя да расте с 4% и да получаваме 2% повече възвръщаемост от нашите инвестиции, това означава, че ще печелим. „Аз бих подкрепил и по-голям заем, но ако част от парите бяха вложени в няколко сектора, в които да има някакъв икономически подем, а ние просто взимаме едни пари, запушваме едни дупки, но по никакъв начин не правим така, че тези пари да работят за нас”, категоричен беше Светлин Танчев.

На въпроса дали вижда перспективи да бъде повишен кредитният рейтинг на България, той отговори отрицателно и продължи, че това ясно е записано в комюникето на „Стандарт енд Пуърс”, в него се казва, че те не виждат икономически растеж или нещо, което да ги накара да повишат рейтинга.

Инициирането на подписка за оставката на Иван Искров.  

 „Аз другата седмица ще инициирам една гражданска подписка, първо ще я разходя из парламента, за да видя колко от народните представители ще се подпишат, защото ние нямаме опция да свалим г-н Искров, но мисля, че трябва да използваме всички демократични начини да го пресираме да си подаде своята оставка. Ще мина през всички народни представители, за да видя кой би се подписал под това нещо, след което ще изляза на улицата”, съобщи Светлин Танчев. Той обясни, че щом изпълнителната и законодателната вдигат ръце и казват, че нямат никакъв контрол върху Централната банка, а от друга страна рейтинговите агенции излизат и казват, че с това ръководство на банката нямат доверие в нашата банкова система, трябва да се използват всички демократични способи, които съществуват, за да се пресира дадена личност да си подаде оставката. Илиана Беновска отбеляза, че Иван Искров на 8-ми декември в речта си е казал, че мандатът му изтича следващата година по това време, с което е показал, че дотогава няма да си подаде оставката, на което председателят на ПГ на БДЦ отговори, че това чувство остава и в обществото. От своя страна Илиана Беновска заяви, че „Радио К2” също се включва в популяризирането на тази подписка.

Какви лостове има, като председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, при положение, че ЕК все още не е приела дори собствения си бюджет и новият програмен период не е открит?   

Светлин Танчев каза, че хората в Комисията казват, че от 2 години тъпчем на едно място и по този начин няма как ние да си свършим нашето, за да започне натискът върху европейските институции да одобрят програмите. „Така че на първо място трябва да се стегне нашата администрация, трябва да имаме ясна посока, ясни изисквания какво се очаква от администрацията, за да станем готови, да внесем тези документи и оттам нататък да започне политическият натиск към европейките институции да се одобрят тези програми. За съжаление ние не сме подготвени все още за това нещо”, завърши Светлин Танчев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Последно променена в Вторник, 23 Декември 2014 14:14
Влезте, за да коментирате